AFP or licensors

Jakarta opgeschrikt door aardbeving met magnitude 6,1

De Indonesische hoofdstad Jakarta is opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6,1. Honderden mensen liepen in paniek de straten op. Slachtoffers zijn er evenwel niet gevallen, en ook de schade bleef beperkt. Er was ook geen gevaar voor een tsunami.

De aardbeving deed zich voor iets voor 14 uur lokale tijd (8 uur Belgische tijd) voor de kust van Java, op een diepte van 43 kilometer. Het epicentrum situeerde zich ongeveer 130 km ten zuidwesten van Jakarta, maar de beving werd gevoeld in heel het dichtbevolkte eiland Java.  

De beving was voelbaar gedurende twintig seconden. Inwoners en werknemers liepen in Jakarta onmiddellijk de gebouwen uit en de straat op. Beelden op sociale media laten grote barsten zien in wegen, evenals kleine schade aan gebouwen en auto's.

AFP or licensors

Ook Amerikaans minister van Defensie James Mattis, die bezig is aan een officiële reis door Azië, was op het moment van de beving in Jakarta.

Indonesië ligt, met zijn meer dan 17.000 eilanden, op de zogenaamde Pacifische Ring van Vuur. In het gebied wrijven verschillende tektonische platen van de aardkorst over elkaar, wat regelmatig resulteert in aardbevingen en erupties. Vorige maand vielen bij een aardschok van 6,5 drie doden op het eiland Java. In december 2016 kwamen meer dan 100 mensen om het leven bij een aardbeving in de provincie Atjeh, in het uiterste noorden van Sumatra. Bij de aardbeving van 2004, die gevolgd werd door een gigantische tsunami, kwamen in Atjeh meer dan 170.000 mensen om het leven.

Meest gelezen