Langstzittende burgemeester stopt ermee na 54 jaar

Joseph Browaeys, burgemeester van Horebeke, komt de komende gemeenteraadsverkiezingen niet meer op. Hij wil na 54 jaar de scepter doorgeven aan dochter Cynthia. Zij zal de lijst trekken voor Volksbelangen.

Joseph Browaeys stopt na 54 jaar als burgemeester van Horebeke. Dat kondigde hij zelf aan tijdens de Burgemeestersmarathon van Radio 2 Oost-Vlaanderen. Browaeys is de langst zittende burgemeester van het hele land. Hij bestuurde Horebeke 54 jaar lang. "Gisteravond heb ik overleg gehad met mijn partijgenoten van Volksbelangen en heb ik met een beetje pijn in het hart de knoop doorgehakt. Ik wil stoppen, op 79 jarige leeftijd, nu ik nog relatief gezond ben. Stel dat het binnen een paar jaar slecht met me gaat en ik de fakkel niet meer aan mijn dochter zou kunnen doorgeven, dan zou ik dat erg jammer vinden.", vertelt Browaeys. 

Geen tijd voor pensioen

"Ik denk niet dat ik veel extra tijd zal hebben", zegt Browaeys, "ik volg de lokale sportverenigingen, heb nog een zakenkantoor én ga mijn dochter bijstaan". 

"Ik ben Horebeke"

"Horebeke is van mij, dat kan ik wel zeggen. Horebeke is mijn hart en mijn ziel", getuigt Browaeys. "Ik heb veel kunnen realiseren, als ik opnieuw zou kunnen beginnen zou ik net hetzelfde doen." Browaeys is erg geliefd in Horebeke. Dat komt, naar eigen zeggen, door zijn bereikbaarheid. "Zondag kwam er op de voetbal nog een man naar mij die dringend z'n reispas nodig had. Ik heb dat kunnen regelen zodat hij maandag toch is kunnen vertrekken. Dat appreciëren mensen.", illustreert hij.

Cynthia is er klaar voor

"Mijn dochter is er klaar voor", zegt Browaeys, "ze volgt al meer dan tien jaar al mijn activiteiten. Ze leest mijn mails en weet waar ik mee bezig ben.". Cynthia Browaeys is al actief in de lokale politiek. Ze zetelt al in de OCMW-raad. "Cynthia kan altijd bij me terecht voor advies, zolang mijn gezondheid dat toelaat.", zegt Browaeys nog. 

Stevige concurrentie

Dochter Cynthia Browaeys moet de fakkel overnemen. Ze neemt het op tegen een NV-A lijst én ook Groen biedt stevig weerwerk want speelt kopstuk Petra De Sutter uit. 

Meest gelezen