Migratieroutes naar Europa: mogelijkheden, obstakels en gevaren

Er is een wirwar van routes waarlangs migranten en vluchtelingen om allerlei redenen vanuit Afrika naar Europa proberen te geraken. Elk van hen heeft eigen mogelijkheden, maar houdt vooral ook eigen risico's in.

Oost-Afrikaanse route

Redenen: chaos en onveiligheid in Somalië; schier eindeloze militaire dienstplicht/servitude in Eritrea voor jonge mannen; allerlei redenen in Ethiopië dat nochtans economisch in opgang is, repressie en schendingen mensenrechten in Soedan en burgeroorlog Zuid-Soedan

routes: meestal via Soedan en Libië naar kusten Middellandse Zee, dan oversteek naar Italië; alternatief doorheen Egypte of meest oostwaarts: oversteek via Saudi-Arabië en zo naar Egypte

risico's: grensbewaking in autoritair regime door ex-Jajaweed-milities in Soedan die eerder Darfoer onveilig maakten; nog veel gevaarlijker slavernij, chaos en totale wetteloosheid in grote delen van Libië, Libische kustwacht die in samenwerking met EU overtocht naar Europa probeert te beletten

Centrale route doorheen Noord-Afrika

redenen: chaos Centraal-Afrikaanse Republiek, weinig vooruitzichten in centrumlanden in Noord-Afrika zoals Niger en Tsjaad, terreur en etnische spanningen in Nigeria

route: doorheen Sahara in Niger via Libië (opnieuw) naar mediterrane kust of via het oosten van Algerije

risico's: overtocht onbekende Sahara voor veel Afrikaanse migranten onbekend terrein, volledig afhankelijk van mensensmokkelaars, weinig alternatieven; opnieuw gevaren van wetteloosheid in Libië; Algerije is veiliger, maar lokale overheid blokt migratieroutes ook af

West-Mediterrane route

redenen: veelal corruptie en slecht regeringsbeleid met weinig kansen voor landen aan de Golf van Guinea zoals Sierra Leone, Liberia, Guinée, Benin, Burkina Faso en dergelijke

route: hoofdroute noordwaarts doorheen Burkina Faso, Niger of Mali en Sahara overtocht via Algerije tot kusten Middellandse Zee en dan oversteek naar Zuid-Frankrijk en Zuid-Spanje of via kustgebied Marokko naar Spaanse enclaves Ceuta en Melilla op kust van Noord-Afrika (dat is EU-gebied)

risico's: onveiligheid in Mali door oorlog met jihadisten en instabiliteit in het zuiden van Algerije, daarna veiliger in Marokko en kustgebied Algerije

West-Afrikaanse route

redenen: dezelfde als vorige: corruptie, weinig jobkansen en hoop op betere toekomst in Europa in landen in West-Afrika zoals Sierra Leone, Liberia, Gambia, Mauretanië en zuiden van Marokko (ex-Spaanse Sahara)

routes: volgen eerder Atlantische kusten doorheen Senegal, Mauretanië tot Marokko, dan verder naar Ceuta en Melilla (Spaanse enclaves) of korte tocht over oceaan naar Canarische Eilanden (ook Spaans gebied)

risico's: beperkter dan vorige routes, behalve dan Mauretanië

Meest gelezen