Opaline Meunier, de jonge belofte die het CDH doet kraken

Ze is jong, ambitieus en heeft een eigen vernieuwende visie op aan politiek doen. Maar Opaline Meunier is op die manier in botsing gekomen met haar eigen partij, de Franstalige christendemocraten. En net op een ogenblik dat CDH interne strubbelingen kan missen als kiespijn.  

Bergen. De hoofdstad van Henegouwen, de stad waar PS-voorzitter Elio Di Rupo een absolute meerderheid heeft. Ondanks die absolute meerderheid regeert de PS er samen met het CDH, nadat Di Rupo twee jaar geleden de MR uit de meerderheid had gegooid na onenigheid met het plaatselijke MR-kopstuk Georges-Louis Bouchez.

Die Bouchez wil de absolute meerderheid van Di Rupo nu doorbreken en trekt naar de kiezer met een "open lijst": "Mons en Mieux" (Een Beter Bergen). Een lijst die Opaline Meunier aanspreekt. Ook zij vindt de absolute PS-meerderheid in Bergen naar eigen zeggen geen gezonde situatie. Alleen, Meunier maakt sinds enkele maanden deel uit van het CDH. 

CDH komt met eigen lijst

De 24-jarige jongedame werd in het Franstalige landsgedeelte bekend als voorzitter van de studentenkoepel en maakte in oktober vorig jaar de overstap naar de politiek. Ze koos voor het CDH en werd er opgenomen in het team rond voorzitter Benoît Lutgen. Meunier moest de partij meer aansluiting geven met de maatschappij.

Maar Meunier raakte in haar thuisstad Bergen dus gecharmeerd door de open lijst van MR-politicus Bouchez. De jonge CDH-politica voelde zich daarin gesteund door haar voorzitter Lutgen die zelf ook gesprekken wou aanknopen tussen zijn partij en Bouchez.

Lutgen liet de lokale afdeling van zijn partij wel de vrijheid over hoe ze naar de kiezer zouden trekken in oktober. Een keuze die moest gerespecteerd worden. En CDH Bergen besliste vorige week om met een eigen open lijst te komen.

De breuk

Probleem: intussen had Opaline Meunier al een tijd de beslissing genomen om als CDH-politica op de open lijst van MR'er Bouchez te staan. Een beslissing die ze vorige week officieel aankondigde, een dag nadat het CDH Bergen had beslist om met een eigen lijst te komen.

Bij de Franstalige christendemocraten zat het spel meteen op de wagen. Meunier kreeg forse tegenwind van onder anderen CDH-Kamerfractieleider Catherine Fonck: "Met haar eigengereide handelen op de rug van andere CDH-leden besliste ze de facto zich bij de MR aan te sluiten". Andere geledingen binnen het CDH gaven meer steun. "Het zou een enorme verspilling zijn mocht ze uit de partij worden gezet", tekende Brussels minister Céline Frémault op.

Opaline Meunier werd uiteindelijk niet uit het CDH gezet. Maar zondagavond werd wel beslist om al haar functies stop te zetten en op het partijbureau gisteravond werd duidelijk gemaakt dat Meunier niet als CDH'er op de lijst van Bouchez kan staan.

"Ik heb voor dat project gekozen en ben mijn job kwijtgeraakt"

Meunier reageert "verslagen" op de beslissing van haar partij, zegt ze in Le Soir. "Ik moest kiezen tussen mijn job bij CDH en "Mons en Mieux". Ik heb voor dat project gekozen, en ben mijn job kwijtgeraakt. Ik ben verslagen, maar ik had het niet anders kunnen doen."

Ze vindt het "onacceptabel" dat ze wordt "gegijzeld door een job en een salaris". "Hiervoor doe ik niet aan politiek", klinkt het. Maar Opaline Meunier houdt wel vast aan haar CDH-lidmaatschap. "Op het gebied van waarden zitten we op dezelfde lijn."

Hoe dan ook komen de Franstalige christendemocraten slecht uit deze interne strubbelingen. De positie van voorzitter Benoît Lutgen komt andermaal ter discussie te staan. En dat in een verkiezingsjaar waarbij de peilingen alarmfase rood slaan voor het CDH. 

Meest gelezen