Video player inladen...

"The shape of water" met 13 nominaties topfavoriet voor 90e Oscars

"The shape of water" van Guillermo Del Toro is met 13 nominaties de topfavoriet voor de 90e editie van de Oscars. De oorlogsfilm "Dunkirk" is 8 keer genomineerd, maar vooral in technische categorieën.  In de categorie beste regie zijn nog maar voor de 5e keer in de 90-jarige geschiedenis van de filmprijzen een vrouw (Greta Gerwig) en een Afro-Amerikaanse filmmaker (Jordan Peele) genomineerd. 

"The shape of water" (video hieronder) is onder meer genomineerd in de categorieën beste regisseur, beste film, beste actrice (Sally Hawkins), beste actrice in een bijrol (Octavia Spencer), beste acteur in een bijrol (Richard Jenkins) en voor de muziek van Alexandre Desplat. Daarnaast zijn er ook nog nominaties in -vooral- technische categorieën, zoals beste kostuums, beste geluidsmontage, beste geluidsmix, beste originele script, beste montage, beste originele song, beste cinematografie en beste productieontwerp. De film won intussen al verschillende prijzen. 

De film van Del Toro speelt zich begin jaren 60 af en vertelt het verhaal van Elisa die in een overheidslaboratorium werkt en er een mysterieus wezen aantreft dat in een watertank leeft. "The shape of water" komt volgende week woensdag uit in onze zalen. "Het is een mooie en toegankelijke fantasyfilm", zegt filmjournalist Ward Verrijcken. "Het gaat over een stomme vrouw (rol van Sally Hawkins) die een poetsvrouw is in een geheime regeringsbunker. Ze heeft letterlijk en figuurlijk geen stem. In een aquarium zit een zeemeerman. Er ontstaat een romance tussen hen. Die liefde is een heel groot pleidooi voor diversiteit. Het is een metafoor voor aanvaarding van bv. homoseksualiteit. Het is heel ontroerend gebracht, zonder sentimenteel te zijn." 

 Met dertien nominaties komt "The shape of water" net niet aan het recordaantal nominaties: "La la Land" (2017), "Titanic" (1997) en "All about Eve" (1950) kregen elk veertien nominaties.

In de categorie beste film zijn er nominaties voor: "Call me by your name," ''Darkest hour," ''Dunkirk," ''Get out," ''Lady bird," ''Phantom thread," ''The post," ''The shape of water" en ''Three billboards outside Ebbing, Missouri."

Wordt een vrouw beste regisseur?

In de categorie beste regie is Greta Gerwig (video hieronder) de enige vrouw die genomineerd is, met "Lady bird". Het is pas de 5e keer in de geschiedenis van de Oscars dat een vrouw genomineerd is in deze categorie. Haar film is 5 keer genomineerd. De film gaat over een tienermeisje dat afgeremd wordt door haar moeder.

De andere genomineerden in de categorie beste regie zijn: Christopher Nolan ("Dunkirk"), Jordan Peele ("Get out"), Paul Thomas Anderson ("Phantom thread") en Guillermo del Toro ("The shape of water"). "Dankzij deze categorie (met nominaties voor Gerwig en Peele) moeten we gelukkig niet spreken over #Oscarssowhite, qua diversiteit gaat het bij de Academy al iets meer in de juiste richting", zegt Verrijcken. "Ik kan dat alleen maar toejuichen."  Het is ook pas de 5e keer dat een zwarte regisseur (Jordan Peele) genomineerd is in de categorie beste regie. 

"Dunkirk", de oorlogsfilm van Christopher Nolan, is 8 keer genomineerd, maar vooral in technische categorieën. "Three billboards outside Ebbing, Missouri" heeft 7 nominaties. Er zijn er ook nog 6 voor "Darkest hour" en 6 voor "Phantom thread".  "Blade runner 2049" sprokkelde 5 nominaties, net als "Lady bird" (5 nominaties) en "Blade runner 2049" (5).  Voor "Star Wars: The last Jedi" zijn er 4 nominaties in technische categorieën.  

Wint Meryl Streep opnieuw een Oscar?

In de categorie beste actrice is Meryl Streep voor de 21e keer genomineerd, dit keer voor haar rol in "The post" van Steven Spielberg (video hieronder). De andere genomineerden in deze categorie zijn:  Sally Hawkins ("The shape of Water"), Frances McDormand ("Three billboards outside Ebbing, Missouri"), Margot Robbie ("I, Tonya"), Saoirse Ronan ("Lady bird"). "The post" van Spielberg (met Tom Hanks en Meryl Streep) is enkel genomineerd in de categorieën beste film en beste actrice. 

Gary Oldman genomineerd voor vertolking van Churchill (video hieronder)

In de categorie beste acteur zijn er nominaties voor Timothée Chalamet ("Call me by your name"), Daniel Day Lewis  ("Phantom thread"), Daniel Kaluuya ("Get out"), Gary Oldman ("Darkest hour") en Denzel Washington ("Roman J. Israel, Esq."). 

Beste niet-Engelstalige film

In de categorie beste niet-Engelstalige film is "In the fade" met Diane Kruger tegen de verwachtingen in niet genomineerd.  De  vijf kanshebbers zijn: "A fantastic woman" van Sebastian Lelio, "The insult" van de Libanese regisseur Ziad Doueiri, "Loveless" van de Russische regisseur Andrej Zvjagintsev's, "On body and soul" van de Hongaarse regisseur Ildiko Enyedi en "The square" van de Zweedse filmmaker Ruben Ostlund.

Ward Verrijcken: "Een hele interessante Oscarrace"

"Het was een extreem sterk Oscarjaar", analyseert Ward Verrijcken. "Er is geen grote uitschieter, de verschillende genomineerde films zijn allemaal bijzonder goede films. Ik kan alleen maar vaststellen dat er op dit moment vanuit Hollywood echt heel goede dingen komen. Het was een heel goed oogstjaar voor de Engelstalige cinema en dat maakt mij eigenlijk wel blij." 

De Oscars worden tijdens de zondagnacht van 4 maart uitgereikt.  "Het is een hele interessante Oscarrace", besluit Verrijcken.  Net als vorig jaar neemt talkshowhost en comedian Jimmy Kimmel de presentatie voor zijn rekening. Een overzicht van alle genomineerden vindt u hier. 

Meest gelezen