Videospeler inladen...

Personeel gemeenschaps­instelling Mol houdt prikactie

Het personeel van de jeugdinstelling De Kempen in Mol heeft vandaag actie gevoerd. Er was een werkonderbreking tussen 10 en 12 uur en in een open brief vraagt het personeel dat minister Vandeurzen de structurele problemen van de zorginstelling aanpakt.

Het personeel van de jeugdinstelling in Mol trekt aan de alarmbel over de werk- en leefomstandigheden in de instelling. Het legde vandaag 2 uur het werk neer en heeft een brief geschreven naar Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).  

In die brief wijst het personeel op de structurele problemen inzake uitstroommogelijkheden naar voorzieningen in de Bijzondere Jeugdzorg, de enorme wachtlijsten, de ontoereikende samenwerking met (kinder)psychiatrische voorzieningen, het gebrek aan vervolghulp voor jongeren die de gemeenschapsinstelling moeten verlaten omdat ze meerderjarig worden, de te beperkte omkadering om met de meest complexe jongeren van Vlaanderen te kunnen werken, het steeds stijgend ziekteverzuim als gevolg daarvan, enz.

Overgang naar gemengde instelling

Daarnaast is de situatie in Mol bijzonder onrustig als gevolg van de ombouw naar een gemengde campus. Eind februari 2017 besliste Vlaams minister Vandeurzen dat twee leefgroepen voor jongens in campus de Markt omgevormd zouden worden tot leefgroepen voor meisjes.

"Het is een beslissing die wat ons betreft veel te overhaast genomen is, waarvoor de middelen ontbraken en de tijd om dat op een goede manier te organiseren", zegt Theo Celen, opvoeder en vakbondsafgevaardigde van het ACOD. "We pleiten al vele jaren voor de bouw van een volwaardige meisjesinstelling in de regio Kempen, maar even 2 leefgroepen ombouwen in een campus die traditioneel voor jongens ingericht is, dat is een gemakkelijkheidsoplossing. Dat is het gevolg van de besparingen van deze Vlaamse regering".

De impact van deze maatregel is groot. "Een instellingen die al tientallen jaren werkt met jongens heeft een bepaalde cultuur ontwikkeld", verduidelijkt Theo Celen. "Meisjes vragen toch wel een bijzondere aandacht. Bovendien zijn de meisjes die hier terechtkomen die meisjes die in andere instellingen eigenlijk niet meer mee kunnen of daar heel veel problemen veroorzaken. Zeker niet de gemakkelijkste categorie van jongeren. Beiden hebben dikwijls een voorgeschiedenis van seksueel grensoverschrijdend gedrag, waar ze dus elkaar in vinden. Dat betekent dat hier ook wel slachtoffers en daders vaak samen in één instelling zitten en dat we niet de juiste zorg en veiligheid kunnen inbouwen".

Meest gelezen