Poëzieweek afgetrapt in Brugge: "Soms moet je om aandacht schreeuwen"

In KAAP | De Werf in Brugge is de Poëzieweek ingezet met onder meer dichters Delphine Lecompte en Peter Verhelst, die dit jaar het Poëziegeschenk schreef: de bundel “Wat ons had kunnen zijn”. De hele week zijn er poëtische activiteiten overal te lande. Donderdag is het Gedichtendag. En het thema dit is jaar is theater.

Zoek dekking, elk jaar op het eind van januari, voor rondvliegende verzen. Traditioneel is de laatste donderdag van de maand Gedichtendag, maar er is eigenlijk een hele Poëzieweek, zowel in Vlaanderen als in Nederland.  Met als thema “theater”.

In Brugge is het feest dinsdagavond ingezet met een  een startshow, en een voorstelling van de nieuwe bundel van Peter Verhelst, “Wat ons had kunnen zijn”. Hij put uit de theaterwereld van William Shakespeare en Samuel Beckett. Zijn bundel is het Poëziegeschenk dat je zowel in Vlaanderen als in Nederland cadeau krijgt in de boekhandel, als je voor 12,5€ boeken koopt. Verhelst is een van de meest geliefde en gelauwerde dichters. Hij is ook romancier en is tevens actief in het theater.

Als we wachten in het licht
houden we twee vingers tegen onze hals
om ons ervan te vergewissen dat we leven
want enkel wie kan leven kan ook wachten.

Peter Verhelst - Wachten op Godot 2 (Samuel Beckett) - fragment

Voor het project "Dichter bij Verhelst" roept de auteur jonge mensen op om iets te doen met de gedichten uit zijn Poëziegeschenk, om ze op muziek te zetten, er een filmpje mee te maken, ze "in te fluisteren in de oren van voorbijgangers". Daar zijn totnutoe al meer dan 300 mensen op ingegaan.

Peter Verhelst blijft de Poëzieweek en Gedichtendag belangrijk vinden. "Soms moet je om aandacht schreeuwen," zegt hij. 

Ik ben zelf als jongere aangeraakt door de poëzie van Hadewych. Ik hoop dat dit ook andere mensen overkomt met een gedicht.

Els Moors Dichter des Vaderlands

Er staat nog meer te gebeuren in de Poëzieweek. Op woensdag 24 januari krijgt België een nieuwe Dichter des Vaderlands. Els Moors neemt voor twee jaar over van de Franstalige Laurence Veille. Ze zal op geregelde tijdstippen de temperatuur van het land meten en vertalen in een gedicht, dat in de drie landstalen wordt verspreid.

Maud Vanhauwaert Antwerps stadsdichter

Donderdag 25 januari is dan echt Gedichtendag. Dan treedt in Antwerpen een nieuwe stadsdichter aan. Maud Vanhauwaert volgt Maarten Inghels op.  Wie zijn gedichten en creatieve projecten van de afgelopen twee jaar wil herlezen en -bekijken, kan dat in het verzamelboek"Contact".

De traditionele Herman de Coninck-poëzieprijzen -en de felbegeerde poëzieposters voor aan de keuken- of de klasmuur- zijn er dit jaar pas later, wellicht rond zijn sterfdag 22 mei. In Nederland wordt wel de VSB-poëzieprijs uitgereikt donderdag.

En zowat elke school, bibliotheek, boekhandel of cultuurvereniging te lande doet mee met de Poëzieweek, met lezingen, wedstrijden, activiteiten allerhande. Ontsnappen aan gedichten ... dat wordt knap moeilijk komende week.

Behalve stadsdichters is er in Oost-Vlaanderen, als enige provincie, ook een plattelandsdichter.  De opdracht van Paul Demets als Oost-Vlaams plattelandsdichter wordt op Gedichtendag met twee jaar verlengd, tot eind 2019. 

Meest gelezen