Videospeler inladen...

Spoorwegpolitie schiet man met mes neer in station van Gent: "Terreur voorlopig uitgesloten"

De spoorwegpolitie heeft dinsdagavond een 28-jarige Afghaan neergeschoten in het station Gent-Sint-Pieters. De man was met een mes het station binnengestormd en haalde uit naar twee agenten van de spoorwegpolitie. De agenten konden de man neutraliseren, die laatste raakte daarbij levensgevaarlijk gewond. Inmiddels is hij buiten levensgevaar. Volgens het parket had de man "ernstige psychische problemen" en wordt terreur voorlopig uitgesloten.

Volgens het parket heeft de spoorwegpolitie twee keer geschoten om de man te neutraliseren. Hij werd daarbij één keer geraakt en moest worden geopereerd. De man kon voorlopig nog niet verhoord worden. Het parket vraagt om zijn aanhouding voor poging tot doodslag.

Nog volgens het parket verbleef de man met een verblijfsvergunning in ons land en kampte hij met "ernstige psychische problemen". Hij heeft ook een voorgeschiedenis van instabiel gedrag. Het parket vraagt dan ook om een psychiater aan te stellen. Naast het mes had hij geen andere wapens bij zich.

Het parket sluit terrorisme voorlopig uit. Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) benadrukt dat de man niet bekendstond bij de politiediensten als geradicaliseerd. Jambon sprak op Twitter ook al zijn steun uit voor de spoorwegpolitie.

"De verdachte zal, van zodra zijn medische toestand dit toelaat, worden verhoord", laat parketwoordvoerster An Schoonjans vanmiddag weten. Vermoedelijk zal de man daarna worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Gent, die over zijn aanhouding beslist. Er is een wetsgeneesheer aangesteld maar mogelijk volgt er ook een onderzoek door een gerechtspsychiater.

Geen hinder meer

Het station van Gent-Sint-Pieters is vanmorgen opnieuw helemaal open. Gisteravond werd de hoofdingang nog een tijdlang afgesloten en werd er een veiligheidszone ingesteld op het plein voor het station waardoor het verkeer -waaronder ook bussen van De Lijn- moest omrijden. Enkele trams reden helemaal niet.

"Voor Lichtfestival blijft dreigingsniveau 3 gehandhaafd"

Maandag is het dreigingsniveau in ons land gezakt van 3 naar 2, en het incident is dan ook opvallend qua timing. Gent is echter een van de weinige grote steden waar nooit militairen gepatrouilleerd hebben, dus het is niet zo dat de beveiliging opeens veel aangepast werd.

Volgende week woensdag start het Lichtfestival in Gent dat duurt tot en met volgende week zondag. Burgemeester Daniël Termont kondigde eerder al aan dat voor dat grote evenement het terreurniveau 3 nog altijd van kracht blijft.

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen