Videospeler inladen...

Tonnen afval aangespoeld op de stranden van Libanon

Zover je kunt kijken aan de kust vlakbij Beiroet, ligt er afval op het strand. Door een recente storm zijn tonnen afval aangespoeld. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch laat de Libanese overheid afval storten vlakbij en zelfs in de zee.

"Er zijn nu in Libanon minstens 4 stortplaatsen aan de kust", zegt Bassam Khawaja, onderzoeker van Human Rights Watch. "Er is er een in Tripoli, een in Bourj Hammoud vlakbij Beiroet, een in Costa Brava ten zuiden van Beiroet en een in de zuidelijke stad Saida waar vuilnis gemakkelijk in de zee belandt als het stormt."

Het aangespoelde afval is volgens de mensenrechtenorganisatie maar het topje van de ijsberg. Er zouden meer dan 900 stortplaatsen zijn in het land die nauwelijks worden gecontroleerd. "We kunnen het op dit moment nog niet over oplossingen hebben, omdat we de grootte van het probleem nog niet kennen."

Omdat zoveel afval in de Middellandse Zee verdwijnt, beperkt de overlast zich niet tot Libanon zelf. "Dit is meer dan een milieuprobleem of wat overlast", zegt Khawaja. "Het is een mensenrechtenschending. De Libanese overheid is juridisch en internationaal verplicht om te stoppen met het verwerken van afval op deze manier."

Meest gelezen