Trompetlegende Hugh Masekela is overleden

De legendarische jazz-trompettist Hugh Masekela is overleden. Masekela werd 78 jaar en wordt de "vader van de Zuid-Afrikaanse jazz" genoemd. Hij was een van de prominente figuren in de strijd tegen de apartheid.

In een persmededeling laat de familie weten dat Masekela "vredig is
heengegaan" in Johannesburg na een moedige strijd tegen prostaatkanker.

Masekela kreeg internationale erkenning voor zijn typische afro-jazz en nummers als "Soweto blues" uit 1977, die de anti-apartheidsbeweging zich eigen had gemaakt.  

Masekela werd geboren in Witbank in 1939. Hij kreeg de smaak voor muziek, en meer bepaald de trompet als instrument, te pakken toen hij acteur Kirk Douglas Bix Beiderbecke zag spelen in de film "Young man with a horn". Hij vroeg aan een van zijn leerkrachten, Trevor Huddleston, om een trompet te kopen. In ruil zou hij dan problemen vermijden.

In 1960 nam Masekela tijdelijk afscheid van Zuid-Afrika om onder de vleugels van jazz-grootheden Dizzy Gillespie en Louis Armstrong zijn stijl te vinden. Acht jaar later dook zijn single "Grazing in the grass" op in de Amerikaanse hitlijsten. In de jaren 80 werkte Masekela ook samen met Paul Simon, onder meer op de lp "Graceland".

Masekela streed tegen de apartheid met liedjes als "Soweto blues" en "Bring him back home", speciaal voor Nelson Mandela. Toen Mandela de gevangenis verliet in 1990, keerde Masekela ook terug naar Zuid-Afrika. In 2010 trad de trompettist nog op tijdens de openingsceremonie van het WK Voetbal. Masekela was de weduwnaar van zangeres Miriam Makeba, die tien jaar geleden overleed.

Meest gelezen