Tsunami-alarm opgeheven na zware aardbeving in Golf van Alaska

De tsunamiwaarschuwing die was afgekondigd na de zware aardbeving in de Golf van Alaska, is opgeheven. De inwoners van de stad Kodiak aan de kust van Alaska die geëvacueerd werden, krijgen voorlopig het advies om nog niet terug naar huis te gaan.  

De aardbeving deed zich voor op een diepte van 10 kilometer, een kleine 300 kilometer ten zuidoosten van Kodiak in Alaska. Op het moment van de beving was het daar nacht. Veel inwoners zijn door de schok wakker geschrokken.  

De aardbeving had een magnitude van 7,9. Eerst werd melding gemaakt van 8,2 maar dat is later bijgesteld. Het is de op vier na zwaarste aardschok die ooit in de VS is gemeten. Ook al die andere hevige aardschokken werden gemeten in Alaska, en zij veroorzaakten telkens een tsunami. 

In hetzelfde gebied zijn al meer dan 10 naschokken gemeten. De zwaarste had een kracht van 5,0.

Tsunami-alarm in Alaska en Brits-Columbia

Meteen na de aardbeving werd een tsunami-alarm afgekondigd voor de kust van de Amerikaanse staat Alaska en van de Canadese provincie Brits-Columbia. Inwoners moesten vluchten naar hoger gelegen gebieden of verder landinwaarts. Het alarm is inmiddels opgeheven.

Volgens het Amerikaanse Tsunamiwaarschuwingscentrum heeft de aardbeving wel degelijk een tsunami veroorzaakt, maar die bleek aan de kust uiteindelijk beperkt tot een hoogte van 30 centimeter.

Op zee hadden meetboeien eerder nog golven tot 10 meter hoog gerapporteerd. Dat noopte het Pacifische tsunamiwaarschuwingscentrum op dat moment tot volgende melding: "Afgaand op alle beschikbare data is het mogelijk dat deze aardbeving een tsunami heeft veroorzaakt die destructieve gevolgen kan hebben voor kustgebieden, tot ver van het epicentrum".

De eerste tsunamigolven werden mogelijk verwacht in Kodiak vanaf 1.45 uur plaatselijke tijd (11.45 uur bij ons). De stad met zo'n 6000 inwoners werd geëvacueerd. Ook na het afblazen van het alarm krijgen ze het advies om nog niet naar huis terug te gaan.

Op Twitter was te zien hoe de politie de burgers waarschuwde, en hoe Kodiak geëvacueerd werd.

In de haven van Kodiak werd rond 2.30 uur plaatselijke tijd (12.30 uur bij ons) melding gemaakt van terugwijkend water, wat een voorbode kan zijn van een tsunami. Maar de vloedgolven zijn dus uitgebleven.

Oproep tot waakzaamheid opgeheven voor Californië, Oregon en Washington

Ook de Amerikaanse westkust had de oproep gekregen waakzaam te zijn. Eerst werd opgeroepen tot waakzaamheid in gebieden tot aan de Golf van Mexico, later werd die oproep voor de staten Californië, Oregon en Washington opgeheven.

Verschillende lokale overheidswebsites crashten vanmorgen onder druk van de vele internetgebruikers op zoek naar informatie. De officiële campagnewebsite van de Amerikaanse regering, waar mensen in het geval van een tsunamidreiging terecht kunnen voor online advies, liet het dan weer afweten als gevolg van de Amerikaanse shutdown. "De federale regering is momenteel in shutdown. NOAA.gov en de daaraan verbonden websites zijn onbeschikbaar, andere websites blijven toegankelijk maar worden niet bijgewerkt", luidde het in een boodschap op de website.

Meest gelezen