Venezuela schrijft vervroegde presidentsverkiezingen uit

Met de verkiezingen hoopt  het linkse regime de centrumrechtse oppositie te verrassen en de herverkiezing van huidig president Nicolas Maduro mogelijk te maken.

"Voor 30 april moeten er vervroegde presidentsverkiezingen komen in Venezuela", zo staat in het decreet dat is goedgekeurd door de "grondwetgevende vergadering", die vorig jaar is verkozen en die gedomineerd wordt door aanhangers van de links-populistische president Nicolas Maduro.

"We gaan geen problemen hebben. We zullen een kandidaat hebben om de revolutie voort te zetten", zo zei Diosdado Cabello, de nummer twee van het regime achter president Nicolas Maduro (foto boven). Hij verwijst daarbij duidelijk naar Maduro zelf.

Met de verrassende verkiezingen hoopt Maduro om de centrumrechtse oppositie in snelheid te pakken. Die heeft nog geen presidentskandidaat naar voor geschoven en eind april is niet zo heel ver af.

De oppositie domineert het parlement, maar dat is officieel door Maduro opzijgeschoven en hij heeft daarop een grondwetgevende vergadering laten verkiezen. De oppositie neemt dat niet en heeft vorig jaar protesten georganiseerd die met geweld werden beantwoord door politie en diensten van Maduro. Daarbij zijn 125 mensen gedood.

De internationale gemeenschap is steeds meer verontrust over de aanhoudende politieke impasse in Venezuela. Gisteren heeft de Europese Unie sancties goedgekeurd tegen zeven toplui van het regime in Caracas. Onder hen was Diosdado Cabello.

Meest gelezen