"Coalitie heeft 150 IS-terroristen gedood bij luchtaanvallen in Syrië"

Terwijl Amerikaanse vliegtuigen de restanten van de terreurgroep IS in Syrië bestoken, groeit de spanning met NAVO-bondgenoot Turkije over diens militaire operatie tegen de Syrische Koerden in de enclave Afrin.

Amerikaanse F-18's worden bijgetankt boven Irak

Volgens de VS was het doelwit een hoofdkwartier van IS in al-Shafah, in het midden van de Eufraatvallei in het oosten van Syrië. Na een week informatie vergaren, onder meer van de Syrisch-Koerdische militie YPG, was de VS op de hoogte van een bijeenkomst van enkele honderden IS-strijders.

Zaterdag werd dan een luchtaanval uitgevoerd met drones en F-18-gevechtsvliegtuigen van het vliegdekschip USS Theodore Roosevelt in de Perzische Golf. Daarbij zou de commandopost van IS volledig vernield zijn en zouden 150 leden van de terreurgroep gedood zijn.

Het VS-commando zegt dat de raid aantoont dat IS nog niet geheel verslagen is in Syrië, maar onderstreept tegelijk het belang van nuttige inlichtingen van bondgenoot SDF, de Syrische Democratische Krachten, die samengesteld is uit Syrisch-Koerdische, Arabische en andere milities uit het noorden en oosten van Syrië.

Turkse troepen in het noorden van Syrië
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

VS en Turkije tegenover elkaar in Syrië?

Intussen belooft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn militair offensief tegen de Syrische Koerden in het noorden van Syrië voort te zetten. Zijn troepen -gesteund door bevriende Syrische rebellen- proberen daar de Syrisch-Koerdische enclave Afrin/Efrin in het noordwesten te bezetten.

Voorlopig hebben de Turkse troepen daar nog niet veel vooruitgang geboekt, maar Erdogan lijkt het offensief nu ook te willen uitbreiden tot andere gebieden in Noord-Syrië. Zo wil hij "spelletjes" in de regio Manbij aan de Eufraat beëindigen.

De Verenigde Staten zijn niet erg tevreden over de aanval op de Syrische Koerden die de speerpunt vormden van de strijd tegen terreurgroep IS. Volgesn de Koerden zouden er ook Amerikaanse en Britse sympathisanten meevechten tegen de Turkse invasie. Zowel de VS als Turkije zijn lid van de NAVO, maar tussen beide landen wordt de kloof steeds breder, ook al omdat Turkije onder Erdogan meer neigt naar Rusland. Toch zit ook dat laatste land verveeld met de operatie tegen de Koerden en komt Moskou zou in spreidstand tussen bondgenoot Bashar al-Assad in Syrië en de Turkse president Erdogan.

Meest gelezen