Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Stichting verzamelde 1,485 miljoen voor alzheimer-onderzoek: goed voor 12 projecten

De Stichting Alzheimer Onderzoek financiert dit jaar 12 belangrijke onderzoeksprojecten voor een totaal bedrag van 1,485 miljoen euro. Dit laat zowel senior onderzoekers als drie jonge specialisten toe om verder onderzoek te doen naar de ziekte.  Een opsteker voor de patiënten, na het afhaken van Pfizer onlangs, zegt de Stichting. Vanavond vond er in Aalst een speciale ceremonie plaats (de "Grant Ceremony") waar donateurs en professoren met elkaar konden praten.

De (bijna) anderhalf miljoen euro is er gekomen via donaties van het grote publiek. Wilfried Nys schat het aantal donateurs op 15.000 en is daar heel opgetogen mee. Het bedrag ligt ongeveer 10 procent hoger dan vorig jaar, en bewijst dat het onderzoek naar alzheimer zeker doorgaat na het afhaken van farmareus Pfizer twee weken geleden. 

Pfizer heeft over vele jaren naar schatting honderden miljoenen gepompt in het ontwikkelen van een geneesmiddel, maar dat leverde te weinig resultaten op, waarop de geldkraan werd dichtgedraaid. De beslissing kwam toch als een relatieve verrassing en als een klap voor patiënten, familieleden en de sector zelf.

We laten de moet niet zakken. Dit geeft ons een extra elan

"We laten de moed niet zakken. Professoren waren een beetje boos na de beslissing van Pfizer, maar dit geeft ons een extra elan", zegt Nys. Het is geen druppel op een hete plaat, zegt hij: "Deze fondsen zijn voor de onderzoekers een welgekomen aanvulling op fondsen die ze ontvangen van o.a. het FWO (Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek).

Met de 12 beurzen kunnen 9 gevestigde senior onderzoekers of professoren nieuwe innovatieve onderzoekspistes opstarten of voortzetten. Daarnaast wordt in samenwerking met de Vlaamse regering ook aan 3 jonge onderzoekers de kans geboden om hun onderzoek op te starten.

Meest gelezen