40 miljoen euro voor klimaatneutraal Leuven

In Leuven gaan 18 partners samen 40 miljoen euro investeren om de CO2-uitstoot van gebouwen te verminderen. Het gaat over appartementen, scholen, bedrijven, woonzorgcentra en dergelijke. De vzw Leuven 2030 haalde voor het project 1,3 miljoen euro aan Europese subsidies binnen.

"Gebouwen zijn in Leuven goed voor 60 procent van de uitstoot van CO2", stelt Katrien Rycken van Leuven 2030. "Daarom is het belangrijk dat we met zoveel mogelijk partners samenwerken aan energie-efficiënte gebouwen." Omdat er zoveel partners samenwerken kwam het ELENA-fonds van de Europese Investeringsbank over de brug met een forse subsidie van 1,3 miljoen euro.

Allerlei gebouwen

De sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal tekent voor de grootste investering. Zij zal voor 10,5 miljoen euro 288 appartementen in de wijk Schorenshof diepgaand renoveren. Van veel kleinere omvang is de dakisolatie van de Abdijschool Vlierbeek. Ook privégebouwen doen mee. Zo wordt het appartementsblok Leeuwerikenveld volledig gerenoveerd en energiezuing gemaakt worden. Andere deelnemers aan het project zijn onder meer Museum M, het OCMW van Leuven, het Paridaensinstituut en de KBC.

Meest gelezen