7.000 kippen uit Loenhout zoeken nieuwe thuis

Bio-kippenboer Jan Cools uit Loenhout biedt al z'n leghennen, zo'n 7.000 kippen, ter adoptie aan. Normaal gaan die kippen naar het slachthuis als ze niet meer op topproductie leggen maar dit keer dus niet. Via de vzw les poules heureuses, de gelukkige kippen, kan je voor 2 euro per stuk een kip een tweede leven geven.

Slachthuis

Wanneer een kip op zo'n 75-80% van de productie zit is het voor een kippenboer commercieel niet meer interessant om de hennen te houden. Dan kost het hem meer om de kippen te verzorgen dan dat ze opbrengen. Op dat moment, na zo'n anderhalf jaar, worden de kippen verkocht aan het slachthuis, maar deze keer dus niet. Kippenboer Jan Cools was wel verrast toen zijn telefoon opeens roodgloeiend stond. "Ik wist van niks" zegt hij "Maar toen ik hoorde wat het plan was dacht ik: waarom niet? Ik vind het positief dat mensen kippen willen redden. Zo krijgen kinderen tenminste een echte kip te zien en weten ze van waar de eitjes komen."

Overrompeling

Vorige week was een gelijkaardige actie in Wuustwezel een gigantisch succes en een paar jaar geleden waren de mensen er als de kippen bij in Pulle. Jan vraagt 2 euro per hen, dat is een kwart van de prijs van een normale jonge kip in de winkel. "Ik doe het voor de kippen, want rijk zal ik er niet van worden." gaat hij verder. "Ik heb al tegen mijn vrouw gezegd dat ze een paar dagen verlof moet nemen, want alleen ga ik dat niet aankunnen. Mensen komen voor 2 of 3 kippen, ik heb er 7000: ik zal wel even bezig zijn om die te vangen. Daarom hebben we ook specifieke data voorgesteld. Op 13,14 en 16 februari kan je de kippen komen ophalen." Kijk voor meer informatie op de site van Les Poules Heureuses

Pluimen

De 7000 kippen zijn niet kaal geplukt zoals met batterijkippen wel 'ns het geval is. "Ze hebben misschien niet al hun pluimen maar ze zien er nog erg goed uit. Het zijn tenslotte bio-kippen die hier rondscharrelen in de boomgaard. Ik hoop dat ze bij de mensen thuis even goed verzorgd worden, dan zullen ze zeker nog beloond worden met eitjes."

 

Meest gelezen