Videospeler inladen...

"Ik wil een samenleving waar mijn kinderen niet geconfronteerd worden met de uitsluitingen die ik zelf heb meegemaakt"

We leven in woelige tijden. Net daarom is er meer dan ooit nood aan mensen die het verschil maken voor een betere samenleving. En die mensen zijn er ook. Bekend zijn ze misschien niet, maar ieder op hun unieke manier, proberen ze toch iets te betekenen voor onze maatschappij. VRT NWS stelt jullie voor aan deze "Bruggenbouwers". Tien mensen die het verschil proberen te maken.  

Fourat Ben Chikha werkt voor Çavaria en zet zich in voor LGBT (lesbian, gay, biseksueel, transgender) vluchtelingen. "Niet iedereen heeft het privilege om in een land geboren te worden of in een land te wonen waar holebi’s en transpersonen de vrijheid hebben om hun eigen keuzes te maken. Daarom dat mensen zich genoodzaakt voelen om hun eigen land van herkomst te ontvluchten", zegt Fourat.  

Volgens Fourat hebben LGBT mensen het niet makkelijk, ook niet als ze in ons land terechtkomen. "De grootste moeilijkheid voor deze mensen is dat ze zich als LGBT moeten bewijzen tegenover verschillende instanties zoals het Commissariaat-generaal of de Dienst Vreemdelingenzaken. Ze komen uit een omgeving waar ze zich zo onzichtbaar mogelijk moesten gedragen en plots moeten ze alles op tafel leggen", zegt Fourat nog. 

"Eens ze een positief antwoord krijgen op hun aanvraag en ze eindelijk hier hun leven opnieuw opbouwen, botsen ze vaak op racisme. Zowel binnen de LGBT gemeenschap als daarbuiten. Dus je merkt dat ze vaak een meervoudige identiteit bezitten, maar daardoor ook vatbaarder zijn om gediscrimineerd te worden."

"Straf van God"

Fourat is zelf homoseksueel en moslim, daardoor heeft hij het niet altijd gemakkelijk gehad. "Ik beschouw mezelf als moslim, ook al word ik voor de gemiddelde moslim niet als moslim aanzien. Toch ben ik het, omdat ik het ook zo aanvoel. Na mijn coming-out heb ik wel afstand genomen van de islam, maar zo’n 10 jaar geleden, kreeg ik de diagnose van kanker en dat heeft me opnieuw doen nadenken", zegt Fouat. 

Lange tijd heeft hij gedacht dat het een straf van God was, omdat hij homo is. "Dat was mijn allereerste gedachte, maar meteen erna dacht ik: dat is onzin. Ik geloof in een God van liefde. Na mijn diagnose, heb ik de relatie tussen mezelf en God opnieuw opgezocht en gevonden." 

"Ik weet dat ik nog heel lang ga worstelen met het feit dat ik moslim en homo ben, maar voor mij is het een zoektocht, dat is mijn jihad. Ik haal daar veel kracht en inspiratie uit. Ik ben zeer dankbaar dat mijn ouders me hebben opgevoed als moslim", zegt Fourat nog.  

Meest gelezen