Videospeler inladen...

Acht mannen nog dagen vast in Zwitserse "Hellhole"-grot

Zeven toeristen en een begeleider die zondag door onverwacht wassend water geblokkeerd raakten in een grot in Zwitserland, moeten nog enkele dagen wachten voor ze gered kunnen worden. Ze zullen ten vroegste in het weekend het grottenstelsel kunnen verlaten. 

De groep was zaterdag vertrokken voor een excursie van twee dagen, inclusief bivak, in de beroemde grot van Hölloch, wat hellegat betekent. Het grottenstelsel bestaat uit zo’n 200 kilometer aan galerijen, en bevindt zich in het Muotathal, in het kanton Schwyz. 

In veiligheid

De groep van zeven mannen, die tussen de 25 en 55 jaar oud zijn, wordt begeleid door een professionele gids. Toch lieten ze zich zondag verrassen door snel opkomend water. Daardoor konden ze het enorme grottenstelsel niet meer verlaten. Op 3 kilometer van de uitgang konden ze wel op een veilige plaats hun bivak opslaan.

Maandag konden vier reddingswerkers hen na een tocht van acht uur via een zij-ingang bereiken, die alleen voor speleologen bereikbaar is. De reddingswerkers verleenden psychologische bijstand aan de groep.  (Lees verder onder de afbeelding van het grote grottenstelsel.)

Weekend

De Zwitserse autoriteiten hoopten aanvankelijk dat het water tegen gisteren genoeg weggestroomd zou zijn, opdat de groep de grot kon verlaten. Maar dat bleek niet het geval. 

Door de huidige weersomstandigheden en de recente hevige regenval is een reddingsoperatie voorlopig onmogelijk gebleven. Pas in het weekend wordt beterschap verwacht. In de loop van de komende dagen zullen de gestrande toeristen wel opnieuw worden bevoorraad. Intussen hebben ze nog genoeg mondvoorraad bij zich om in de grot te overleven.

Het is overigens niet de eerste keer dat mensen in de grot vast komen te zitten. Dat gebeurt meestal ook in de winter. Doorgaans staat het water dan laag genoeg om in de grotten te klimmen. Maar als dan onverwacht toch water komt opzetten, kunnen de bezoekers verrast worden.

Meest gelezen