Advocaat Iraanse VUB-professor bevestigt: doodstraf Djalali wordt opnieuw bekeken

Zouhaier Chihaoui, de Belgische advocaat van de VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali, bevestigt aan het persagentschap Belga dat er een herziening is van de doodstraf die de VUB-gastdocent kreeg opgelegd. Djalali werd veroordeeld voor spionage en zijn betrokkenheid bij de dood van twee nucleaire wetenschappers, nadat hij bekentenissen had afgelegd ten gevolge van psychologische en fysieke folteringen.

Sinds de terdoodveroordeling van Ahmadreza Djalali eind december werd de internationale druk, ook vanuit België, opgevoerd. Die lijkt nu toch effect te hebben, want de zaak van Djalali zal worden herbekeken. Een hooggerechtshof zal volgende maand zijn mening geven over de zaak.     

Collega en UZ-arts Gerlant Van Berlaer, die contact had met Djalali's vrouw Vida Meh en Italiaanse collega's, wil nog niet spreken van een opschorting van de zaak. "Dat is te vrijpostig", stelt Van Berlaer. "De boodschap is voor ons dat er iets beweegt en dat als dit klopt, er ruimte is voor onze politici om voort druk te zetten. Dan is er meer mogelijk dan alleen gratie vragen."  

Meest gelezen