AFP or licensors

Al 260 strijders "geneutraliseerd" bij Turks offensief

Het Turkse leger heeft naar eigen zeggen al 260 "leden van terroristische organisaties" bij het offensief in het noorden van Syrië "geneutraliseerd". Doorgaans gebruikt Turkije de term om het aantal doden aan te geven, maar hij zou ook naar gewonde en gevangengenomen strijders kunnen verwijzen.

Turkse troepen en strijders van het geallieerde Vrij Syrisch Leger startten zaterdag een grond- en luchtoffensief - 'Operatie Olijftak' genaamd - in de Noord-Syrische regio Afrin tegen de milities van de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG). Die laatsten krijgen in de strijd tegen terreurgroep IS de steun van de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten, die zich bij het offensief echter afzijdig houdt. Ankara ziet de YPG als een bedreiging wegens hun banden met de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK, die ook door de VS en de Europese Unie als terroristische organisatie wordt beschouwd.

Sinds het begin van het offensief werden al 260 Koerdische strijders "geneutraliseerd", meldt het Turkse leger. "De operatie verloopt succesvol zoals gepland", luidt het in een mededeling van president Recep Tayyip Erdogan. 

Duizenden burgers in Afrin lopen risico gedood of verwond te worden

Het Syrische observatorium voor de mensenrechten meldde dat al zeker 104 mensen waren omgekomen bij het conflict. De in Londen gebaseerde organisatie telde 23 burgerdoden, 43 gedode Turkse strijders en 38 omgekomen Koerdische strijders.

Ondertussen geven de Verenigde Naties te kennen dat door de gevechten al 5.000 mensen Afrin zijn ontvlucht. De internationale organisatie maakt zich zorgen om het lot van ongeveer 324.000 mensen in het door de YPG gecontroleerde gebied. "Door de gevechten lopen duizenden burgers in Afrin het risico gedood of verwond te worden", zegt Lina Tom van het bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de VN. 

Ondertussen dreigen de gevechten zich nog verder uit te breiden tot stad Manbij, waar onder meer Amerikaanse troepen zijn gestationeerd die de Koerdische milities opleiden in de strijd tegen IS.

"De terroristen in Manbij nemen ons constant onder vuur. Als de VS dit niet kunnen stoppen, zullen wij het doen", zo waarschuwde de Turkse buitenlandminister Mevlut Cavusoglu zijn Amerikaanse ambtsgenoot Rex Tillerson.

Volgens het Turkse persagentschap Anadolu heeft Amerikaans president Donald Trump  een telefoongesprek met Erdogan gevraagd.

Meest gelezen