Samuel L. Jackson neemt Belgische illegale downloaders beet

Wanneer u weleens een film illegaal downloadt, dan kan het zijn dat u binnenkort persoonlijk aangesproken zal worden door acteur Samuel L. Jackson. De Belgische filmsector slaat namelijk de handen in elkaar tegen het illegaal downloaden van films en series. Wie illegaal kijkt, wordt middenin de film of actie verrast met een persoonlijke boodschap in de ondertitels.

Het is een opmerkelijke actie die de Belgian Entertainment Association en de Federatie van Cinema’s van België samen met de filmsector momenteel voeren tegen het illegaal downloaden van films en series. Met een knipoog proberen ze de illegale downloaders van films rechtstreeks aan te spreken door de ondertitels te veranderen. Middenin de film of actie worden de ondertitels aangepast waardoor kijkers rechtstreeks op hun gedrag aangesproken worden.  

Wie een film illegaal downloadt, gaat meestal meteen op zoek naar de bijhorende ondertitels. Dit is een eenvoudig tekstbestandje dat je samen met je illegaal gedownloade film van het internet haalt. Deze ondertitels zijn gemaakt door de community zelf en het zijn die ondertitels waar het communicatiebureau TBWA mee aan de slag is gegaan.

Piraten worden teruggepakt met hun eigen middelen door een grapje uit te halen met de ondertitels. Plots krijgt het verhaal een andere wending en lijkt het of bvb. acteur Samuel L. Jackson in "The hitman's bodyguard" de illegale kijker rechtstreeks aanspreekt.

De kijker krijgt daarin de duidelijk boodschap dat hij beter niet illegaal downloadt. Ook de politie-inspecteurs uit "The bridge" (seizoen 4) lijken de illegale downloader op het spoor te zijn en in de films "Logan lucky" en "The foreigner" kan u eveneens op zoek naar een gepersonaliseerde boodschap. Op een paar weken tijd werden deze bewerkte ondertitels intussen al 10.000 keer gedownload. 

Videospeler inladen...

Ook hier in België komen heel wat jobs in het gedrang en moeten we dit gedrag aanpakken

Pieter Swaelens, Algemeen Directeur Belgian Entertainment Association

Met deze actie wil de audiovisuele sector op een ludieke manier aandacht vragen voor het toenemende probleem van illegale downloads. Elk jaar worden in België miljoenen films en series illegaal gedownload en het aantal kent een onrustwekkende stijging. “Misschien denken velen dat op het internet alles kan en dat dit zonder gevolgen blijft ,” zegt Pieter Swaelens, Algemeen Directeur van BEA, “en dat is  echt niet zo. Ook hier in België komen heel wat jobs in het gedrang en moeten we dit gedrag aanpakken.” 

Het zijn al lang niet meer enkel de Amerikaanse kaskrakers die illegaal bekeken worden, ook de Zweeds-Deense crimi-serie "The bridge" wordt bijvoorbeeld veelvuldig gedownload, zelfs de nieuwe kinderfilm van Disney, "Coco", duikt op in de top 10. “We werken hiervoor samen met verschillende productiehuizen en distributeurs, hier in België tot in Hollywood. Heel de sector staat achter deze actie.”

Videospeler inladen...

Illegaal kijken start een kettingreactie die kan leiden tot het failliet van onze Vlaamse audiovisuele sector

Michaël R. Roskam, voorzitter van de Unie van Regisseurs

Volgens Michaël R. Roskam, voorzitter van de Unie van Regisseurs, is er een direct verband tussen piraterij en de moeilijke tijden om Vlaamse content nog naar ons publiek te brengen. "Met illegaal kijken, start een kettingreactie die kan leiden tot het failliet van onze Vlaamse audiovisuele sector. Zolang de bevoegde ministers hierin geen acties ondernemen, zal de Vlaming vroeg of laat tevreden mogen zijn met enkel buitenlandse producties. Deze ludieke actie is een fijne awareness naar het publiek en illegale kijkers toe. Maar er moet nu gehandeld worden. Wij vragen zowel het publiek als de overheid om samen piraterij te stoppen als we nog producties van eigen bodem willen kijken. It takes 3 to tango.”

Alexander Vandeputte, topman bij Lumière, verdeler van de serie "The bridge" in de Benelux, roept op om dringend werk te maken van een anti-piraterij wetgeving: “Hopelijk beseft de kijker via de subtitle prank dat zijn gedrag niet onopgemerkt voorbij gaat. Wij vinden dat het hoog tijd is om tegen het gedoogbeleid te reageren. We hebben een ernstige anti-piraterijwetgeving nodig.”

Meest gelezen