Videospeler inladen...

Braziliaans Hof bevestigt veroordeling ex-president Lula en geeft zwaardere straf

Een Braziliaans hof van beroep heeft de veroordeling van de vroegere president Luiz Inacio Lula da Silva voor corruptie bevestigd. Hij heeft een zwaardere straf gekregen dan de 9,5 jaar die hem eerst werd opgelegd. In juli werd Lula al in eerste aanleg veroordeeld wegens corruptie.

Het hof van beroep in Brazilië heeft het beroep dat voormalig president Lula da Silva had ingediend, verworpen. Lula da Silva werd in juli in eerste aanleg veroordeeld wegens corruptie en het witwassen van geld tijdens zijn presidentschap. 

Twee van de drie rechters stemden er vandaag mee in de vroegere veroordeling staande te houden. De derde magistraat dient zijn stem nog uit te brengen, maar dit zal de zaak niet veranderen. De rechters verhoogden de celstraf van Lula van 9,5 jaar naar 12 jaar en één maand. 

"Mogelijk opnieuw naar hogere rechtbank"

Toch kan de ex-president na het verliezen van dit beroep opnieuw naar een hogere rechtbank trekken, dat meldt de Britse openbare omroep BBC.

Voor de uitspraak van het hof zei Lula nog dat hij zou blijven vechten "voor de waardigheid van het Braziliaanse volk" tot zijn dood. De voormalig president hoopt dit jaar in oktober te kunnen deelnemen aan de presidentsverkiezingen in Brazilië. De man is nog steeds erg populair in zijn land. Mogelijk kan de politicus door deze beslissing geen kandidaat meer zijn.

Meest gelezen