De Britse meidenband Little Mix.
2017 Invision

Britse dove moeder trekt naar rechtbank voor "onvolledige concertervaring"

Een Britse dove vrouw heeft een advocaat ingeschakeld, omdat ze niet "de volledige ervaring van een concert heeft kunnen genieten". Sally Reynolds woonde met haar dochter in september een optreden bij van de meidengroep Little Mix en kon -na enig aandringen- beroep doen op een gebarentolk, maar die tolkte echter niet het voorprogramma.

De 8-jarige Cate is samen met enkele vriendinnetjes een grote fan van
Little Mix. Haar moeder Sally Reynolds bestelde tickets en wilde zelf
met dove vriendinnen het concert bijwonen. Ze vroeg daarop aan
concertorganisator LHG Live of die een gebarentolk kon voorzien. LHG
Live ging niet in op de vraag, maar Sally mocht altijd zelf een tolk meebrengen. Sally was het daarmee niet eens. "We hebben het twee tot
drie keer gevraagd en kregen telkens "nee" als antwoord", legt de vrouw
aan BBC News uit.  "Ik wil de ervaring van mijn dochter beleven en ik wilde gewoon toegang tot de liedjes."

Stel je voor: je ziet enkel de laatste 20 minuten van de film?

Volgens een Britse wet uit 2010 moeten organisatoren de nodige aanpassingen doen om mensen met een beperking een maximale ervaring te laten beleven. Uiteindelijk ondernam Sally juridische stappen. LHG Live ging enkele uren vóór de hoorzitting zou plaatsvinden, akkoord met een gebarentolk. Sally kon samen met twee andere dove vriendinnen en hun dochters genieten van het concert. Maar er was een voorprogramma en dat werd niet begeleid door de gebarentolk.

"We maakten écht deel uit van de Litte Mix-ervaring, maar we misten de twee optredens ervoor", legt Sally uit. "Kun je je voorstellen: je gaat naar de bioscoop en je ziet enkel de laatste 20 minuten van de film?" Sally trekt opnieuw naar de rechtbank. (zie video hieronder)

Meer inclusieve samenleving

LHG Live stelt dat het gedaan heeft wat het kon. "Sally mocht een gebarentolk naar keuze kiezen. We hebben haar duurdere tickets gegeven, toegang tot privé-toiletten en alle publieke aankondigingen waren te lezen op grote schermen naast het podium."

Sally's advocaat wil een precedent scheppen. "Het betekent niet omdat je slecht hoort of slecht ziet dat je niet naar een evenement wil. Mensen met een zintuigelijke beperking willen graag musicals of sportevementen bijwonen. Het is belangrijk dat organisatoren het nodige doen. Het is een manier om de samenleving meer inclusief te maken", zegt hij.

Meest gelezen