PA Archive/PA Images

Britse hooggeplaatsten vergrijpen zich aan hostessen op benefiet

Op een jaarlijks benefietgala in Groot-Brittannië hebben hooggeplaatste mannen uit onder andere de politiek, bank- en modewereld zich schandelijk vergrepen aan de hostessen. De vrouwen werden slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag en zelfs aanranding. Een journaliste van de krant The Financial Times is undercover naar het event gegaan en beschreef de feiten.

In Groot-Brittannië hebben een aantal hooggeplaatste mannen zich tijdens een benefietavond vergrepen aan de hostessen. Verschillende vrouwen werden tijdens de avond slachtoffer van aanranding en ander seksueel grensoverschrijdend gedrag. 

Madison Marriage, een journaliste van The Financial Times, ging undercover naar het evenement, waar enkel mannen toegelaten waren. Ze ging zelf aan de slag als hostess en beschreef hoe zij die avond slachtoffer werd van het ongepaste gedrag van verscheidene aanwezigen.

"De vrouwen werden onder de rok gegrepen en geïntimideerd, een man toonde zelfs zijn geslachtsdeel aan de vrouwen. Het is niet te beschrijven wat er is gebeurd. Er hing een enorme hoeveelheid testosteron in de lucht", vertelt de journaliste.

“Draag strakke zwarte rokjes en bijpassend ondergoed”

Tijdens de benefietavond waren in het Londense hotel The Dorchester 130 hostessen aanwezig. De organisatie had hen opgedragen om strakke zwarte rokjes, bijpassend ondergoed en hoge hakken te dragen. De vrouwen mochten ook alcohol drinken tijdens het werk.

Volgens Marriage moesten de hostessen een vijf pagina's tellende geheimhoudingsovereenkomst ondertekenen. “Maar we werden nergens gewaarschuwd dat we lastiggevallen zouden kunnen worden”, aldus de journaliste.

“Handen verdwenen onder rokken”

“Ikzelf en ontelbare andere hostessen werden betast op het evenement”, zei Marriage. “Er verdwenen handen onder rokken, handen belandden op billen, heupen en buiken, of plots eindigde er een arm rond je middel.” 

Een van de hostessen vertelde me dat ze gechoqueerd was, een man had haar namelijk gevraagd of ze deze nacht een prostituee wou zijn

Madison Marriage

“Tijdens een gesprek kon een man plots je hand vasthouden.” De journaliste zei dat de andere hostessen absoluut geen idee hadden dat het “dit soort event” zou zijn. "Een van de hostessen vertelde me dat ze gechoqueerd was, een man had haar namelijk gevraagd of ze deze nacht een prostituee wou zijn”, aldus Marriage. 
 
Er deden al langer geruchten de ronde dat er seksueel grensoverschrijdend gedrag plaatsvond tijdens dat benefietgala, zei Marriage. “Toch waren vele andere hostessen onaangenaam verrast.” 

Hooggeplaatste Britten aanwezig

Op het 6 uur durende benefietgala waren hooggeplaatste Britse mannen aanwezig uit onder andere de politiek, de entertainmentindustrie en de bank- en modewereld. Zo werd er onder andere een lunch met minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson geveild. Sky News-presentator Jonny Gould zou de avond geopend hebben met de woorden “het minst politiek correcte evenement van het jaar".

Het is het minst politiek correcte evenement van het jaar

Jonny Gould

Volgens de BBC bevond de Britse staatssecretaris van Onderwijs Nadhim Zahawi zich onder de gasten. Een woordvoerder van Downing Street zei dat de heer Zahawi "kort aanwezig was en zich ongemakkelijk voelde bij wat er begon te gebeuren”. Zahawi zelf zei in de pers achteraf: “Ik bleef niet lang genoeg om echt commentaar te geven op het evenement."

Britse politici: "Misselijkmakend gedrag"

Britse politici spreken van misselijkmakend en onacceptabel gedrag door de bezoekers die avond. Minister van Onderwijs Anne Milton zei: "Ik vind het uitzonderlijk dat in de 21e eeuw nog steeds dit soort beschuldigingen kunnen voorkomen. Vrouwen hebben het recht zich veilig te voelen, waar ze ook werken."

Vrouwen hebben het recht zich veilig te voelen, waar ze ook werken

Anne Milton

De woordvoerder van de Britse premier Theresa May zei dat May "zich ongemakkelijk voelde bij het lezen van rapporten over vermeende seksuele intimidatie op het liefdadigheidsgala in Londen".

De eerste minister van Schotland, Nicola Sturgeon, schreef op Twitter: "Dit is moedige verslaggeving van de FT, die een soort gedrag blootlegt dat schandalig en onaanvaardbaar is."

"We gaan onderzoeken wat er is gebeurd"

Het benefietgala “The Presidents Club Charitable Trust” wordt al 33 jaar georganiseerd en zamelt geld in voor verschillende goede doelen. Dit jaar was het gelinkt aan goede doelen voor kinderen. Maar deze weigeren ondertussen het ingezamelde geld. Een Londens kinderziekenhuis reageerde. “We zouden nooit geld aannemen dat op deze manier is ingezameld." 

“The Presidents Club” zei achteraf in de pers dat het gedrag van de mannen die avond “onacceptabel” is. “We gaan onderzoeken wat er die avond is gebeurd en zullen passend optreden.”

Meest gelezen