Videospeler inladen...

Zit u te veel op uw smartphone? Test het met "Kop Op" en kijk wat meer weg van uw gsm

Zit u te veel op uw smartphone? Met de nieuwe campagne "Kop op" kan u het zelf testen. De provincie Antwerpen, UGent, UAntwerpen en Mediawijs lanceren samen de campagne “Kop Op”. Daarmee willen ze mensen aanzetten om wat meer “op te kijken” van hun smartphone. 

Een groeiend aantal Vlamingen worstelt met zijn smartphonegebruik en zoekt naar manieren om zijn mobiel gebruik onder controle te houden. De nieuwe campagne “Kop Op” gelanceerd door o.a. de Gezinsbond wil daar verandering in brengen en wil ons een spiegel voorhouden van ons mediagebruik. De campagne die twee jaar zal lopen, is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door Imec, Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen. 

Op de website kopop.be kan u zelf testen wat voor een mediagebruiker u bent.  Er zijn vijf profielen opgesteld en afhankelijk van het resultaat krijgt u tips om uw smartphonegebruik onder controle te houden.

Mensen schrikken wanneer ze nagaan hoe vaak ze hun smartphone gebruiken

Dieter Stynen, Gezinsbond

Volgens Dieter Stynen van de Gezinsbond merken ze dat meer en meer mensen zelf aangeven dat hun smartphonegebruik een probleem aan het worden is. “We hebben allemaal wel een idee hoe we onze smartphone gebruiken en veel mensen weten dat ze hem te veel gebruiken, maar als we nagaan hoe vaak we onze smartphone echt gebruiken dan schrikken mensen daar wel van. Daarom hebben we een applicatie gemaakt voor jawel, je smartphone, en die gaat registreren hoe vaak je je smartphone gebruikt, hoelang dat dat is, welke apps je gebruikt en naar welke sites je surft”, zegt Stynen in "De ochtend"

"Vroeger waren ouders de corrigerende factor in het gezin. Aan de ontbijttafel moesten de ouders zeggen: leg je smartphone weg. Nu moeten we vaststellen dat het soms de kinderen zijn die aan hun ouders vragen om hun smartphone weg te leggen." 

Volgens Stynen is het zeker niet de bedoeling om een hele dag je smartphone verplicht weg te leggen. "Wij pleiten er niet voor om de smartphone radicaal te bannen, het is een realiteit in ons leven en dat zal alleen maar toenemen, het gaat eerder om goeie tips te geven." 

KIJKTIP: de toename van digibesitas

Videospeler inladen...

Meest gelezen