SP.A en Groen: "De Wever zet zelf druk op sociale zekerheid"

De SP.A-voorzitter John Crombez heeft in de "De ochtend" op Radio 1 gereageerd op het opiniestuk van de N-VA-voorzitter Bart De Wever in De Morgen. Die schreef daarin dat "links" moet kiezen tussen "open grenzen" of een welvaartsstaat. "Maar dat is een valse keuze", zegt Crombez. Ook Groen-voorzitter Meyrem Almaci sluit zich daarbij aan. "De Wever organiseert concurrentie tussen vluchtelingen en zieken."

"Er staat in het opiniestuk van De Wever wel iets dat ik deel", begint Crombez. "Als De Wever zegt dat er Europese inspanningen nodig zijn op het vlak van migratie, dan ben ik het met hem eens, want dat zijn grote internationale vraagstukken. Maar zeggen dat we moeten kiezen tussen open grenzen of een welvaartsstaat, klopt niet."

"We zijn voor alle duidelijkheid tegen een politiek van open grenzen, maar wel voor een menselijk beleid op dat vlak. Want dat ontbreekt nu. En het is alsof we niet mogen reageren als we dat merken. Het gaat nu zo ver dat mensen die menselijkheid tonen, worden gecriminaliseerd."

"Zeggen dat dit samenhangt met de sociale zekerheid, klopt op dit moment trouwens ook niet", zegt Crombez nog. "Als er één iemand druk zet op die sociale zekerheid, dan is het wel de N-VA en De Wever zelf, met hun besparingspolitiek. Net die politiek zal leiden tot Amerikaanse toestanden."

"We zijn voor alle duidelijkheid tegen een politiek van open grenzen, maar wel voor een menselijk beleid op dat vlak. Want dat ontbreekt nu.

SP.A-voorzitter John Crombez

Almaci: "De Wever organiseert concurrentie tussen vluchtelingen en zieken"

"De grootste bedreiging voor de sociale zekerheid is mijnheer De Wever zélf", reageert Groen-partijvoorzitster Meyrem Almaci. "Het is deze regering die de facturen heeft doen stijgen en de pensioenen heeft verlaagd."

"Geen enkele partij pleit voor open grenzen. De Wever organiseert concurrentie tussen vluchtelingen en zieken, armen en gepensioneerden. Progressieven pleiten voor menselijkheid én gecontroleerde migratie", klinkt het. "Dit is boerenbedrog."

Videospeler inladen...

Van Grieken: "Dit is bliksemafleider voor regeringsbeleid"

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken ziet in het opiniestuk van Bart De Wever vooral "een bliksemafleider van een falend regeringsbeleid". "De Wever wijst 'de linksen' met de vinger, maar vergeet daarbij gemakshalve dat net zijn partij aan de macht is en die grenzen tot op de dag van vandaag openhoudt", zegt hij.

"Op het moment van het verschijnen van zijn opiniestuk, komen illegalen via de open landsgrenzen binnen en terroriseren ze snelwegparkings. De Wever zegt dat er een keuze moet gemaakt worden tussen onze sociale zekerheid en het toestaan van illegale migratie, maar zijn regering heeft die keuze al gemaakt."

Meest gelezen