Videospeler inladen...

De Croo over folteringen in Libië: "Stilte van EU begint grotesk te worden"

De video's van migranten en vluchtelingen die gemarteld worden, hebben minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) niet onbewogen gelaten. Europa moet ingrijpen, vindt hij.

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking De Croo hekelt de stilte van de EU en de internationale gemeenschap, daags nadat het nieuws bekend was geraakt dat Libische milities de familie van migranten en vluchtelingen afpersen met foltervideo's.

"De beelden zijn verschrikkelijk", zegt De Croo. "Na de slavenmarkten, nu de foltercentra. De stilte van de EU begint toch wel grotesk te worden." 

De EU en de internationale gemeenschap spaarden kosten noch moeite om de piraterij aan te pakken. Waarom leggen ze nu niet dezelfde ijver aan de dag?

"Toen boten werden gekaapt in ruil voor losgeld, spaarden de EU en de internationale gemeenschap kosten noch moeite om de piraten via hun gsm en hun bankrekening te tracken en op te jagen."

"Nu gaat het om Afrikanen die in ruil voor losgeld gefolterd worden. De gsm-nummers van die criminelen zijn bekend. Waarom leggen de EU en de internationale gemeenschap niet dezelfde ijver aan de dag? De schepen, dat ging om economische belangen. Maar over de migranten willen we zo weinig mogelijk weten. Zolang ze maar niet hier geraken, is het allemaal goed."

Meest gelezen