Videospeler inladen...

De Wever: "Links moet kiezen: open grenzen of welvaartsstaat"

Volgens N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever moet "links" kiezen tussen "open grenzen" of een welvaartsstaat. Dat schrijft hij in een opiniestuk in De Morgen. "Moeten we iedereen opvangen en moet die opvang via inwijking gebeuren? Mij goed, maar dan kunnen we ons sociaal systeem niet meer op het huidige niveau handhaven."

De Wever heeft begrip voor mensen die goed willen doen en daarom mensen op de vlucht thuis willen opvangen. Daarom onderstreept De Wever het verschil tussen een vluchteling en een transmigrant.

"Wie vanuit Oost-Afrika duizenden kilometers kan overbruggen om in een West-Europese welvaartsstaat te belanden - niet met de intentie om daar asiel aan te vragen maar om door te reizen naar een ander land - verkeert misschien in bittere armoede, maar niet in acute nood."

"Ik ben absoluut niet tegen migratie, je hebt migratie nodig", zegt De Wever. "Maar je moet een goede balans vinden tussen actieve migranten, die kunnen bijdragen aan de samenleving, en passieve migranten. Maar als je geen beleid voert is die balans zoek."

"Emotionele chantage"

"En dat is nu net het probleem, diegenen die die balans beleidsmatig
opzoeken worden nu zwartgemaakt en gesaboteerd door burgerbewegingen, vaak op een moraliserend toontje dat ook gemakkelijk zijn weg vindt naar de media."

Door transmigranten op te vangen komt volgens De Wever ons migratiesysteem op de helling te staan, en dus ook onze welvaartsstaat. "Onze linkse gutmensch zal in zijn absolute goedheid net het tegenovergestelde bewerkstelligen van wat hij claimt te willen: de totale afbraak van de welvaartsstaat."

De Wever verwijt zijn opposanten aan "emotionele chantage" te doen. "Want wie het niet met hen eens is, kan geen goed mens zijn. En wie wil er een slecht mens zijn?"

Naar Noord-Amerikaans systeem met "gated communities"?

Als de welvaartsstaat niet meer betaalbaar is, zullen zij die het kunnen betalen hun eigen boontjes doppen, aldus De Wever.

"De sterkste schouders zullen zich terugtrekken in gated communities met private bewaking waar hun kinderen naar privéscholen gaan en de inwoners zelf voor hun privaat pensioen en zorg betalen. "

Bekijk hier het volledige gesprek met Bart De Wever:

Videospeler inladen...

Meest gelezen