Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

EU-boete van 1 miljard euro voor chipmaker Qualcomm

Volgens de Europese Commissie heeft de Amerikaanse chipmaker aan Apple miljarden betaald, om ervoor te zorgen dat Apple geen chips van concurrenten van Qualcomm zou gebruiken. Voor dit misbruik van zijn dominante positie legt de Commissie Qualcomm een boete van 997 miljoen euro op.

De zaak draait om "baseband chipsets", chips die ervoor zorgen dat smartphones en tablets verbinding kunnen maken met gsm-netwerken, zodat er spraak en data kunnen worden verstuurd. Qualcomm is de marktleider voor dit soort chips. In 2011 sloot Qualcomm een overeenkomst met Apple, dat zich ertoe verbond om alleen maar Qualcomm-chips in te bouwen in iPhones en iPads. In ruil kreeg Apple volgens de Europese Commissie "miljarden dollars". Indien Apple toch zou overschakelen op een andere leverancier, dan moest het het geld teruggeven.

Volgens Europees Commissaris voor Concurrentiebeleid Margrete Vestager betekende dit dat geen enkele andere fabrikant kans maakte om Qualcomm te beconcurreren. Bedrijven en consumenten hadden hierdoor minder keuze.  Eind 2016 verstreek de overeenkomst tussen Qualcomm en Apple, waarna Apple plots wel met Intel (een andere chipmaker) begon samen te werken. Volgens de Europese Commissie bewijst dit dat de concurrentie lange tijd beperkt werd.

De boete van 997 miljoen euro voor Qualcomm vertegenwoordigt ongeveer 5% van de omzet die Qualcomm boekte in 2017. Commissaris Vestager hoopt dat de hoogte van de boete een afschrikwekkend effect heeft.

Meest gelezen