Videospeler inladen...

Bevrijde migranten in Libië sturen eerste beelden vanuit ziekenhuis

De Soedanese migranten die gisteren bevrijd werden door Libische speciale eenheden, hebben contact opgenomen met hun familie. Ze toonden hen ook de sporen van hun folteringen. Let op: deze beelden kunnen schokken.

"Godzijdank gaat het goed met ons."

Zo klonken de eerste woorden van de twee broers uit Soedan die gisterenavond door Libische speciale eenheden bevrijd werden nabij Sirte. Daar werden ze vastgehouden door Libische militieleden die hen martelden en losgeld eisten van hun broer Abu Bakr, een Soedanees die in Frankrijk verblijft.

Nochtans laten de beelden die de broers doorstuurden naar hun familie vanuit het ziekenhuis waar ze herstellen, weinig aan de verbeelding over. Hun ruggen en die van hun drie lotgenoten (met vijf zaten ze samen opgesloten) zijn bezaaid met zweepslagen en brandwonden. 

In het telefoongesprek met Abu Bakr en zijn vrouw vertellen de broers verder dat de Libische veiligheidsdiensten hun veiligheid in het ziekenhuis garanderen. Bovenal klinken ze opgelucht. Ze leven nog. Hun folteraars eisten 10.000 euro losgeld van Abu Bakr, maar zover is het dus niet hoeven te komen.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo heeft intussen de EU en de internationale gemeenschap opgeroepen om in te grijpen tegen de martelingen van migranten en vluchtelingen in Libië.

Meest gelezen