Videospeler inladen...

Gemartelde Soedanezen bevrijd door Libische leger

Dramatische ommekeer in het verhaal van gefolterde migranten in Libië: zes personen die werden vastgehouden voor losgeld, zijn bevrijd door de Libische speciale eenheden. Ze krijgen nu medische zorg in het ziekenhuis. Een einde aan de uitzichtloze situatie van deze jongens, die voor veel migranten in Libië nog steeds dagelijkse realiteit is. Maar de reactiesnelheid van de Libische overheid wekt ook vragen op.

Gisteren doken schokkende beelden op van migranten die  gefolterd werden. Het bleek om vijf Soedanezen te gaan, onder wie twee broers, die in Libië waren ontvoerd door lokale bendes. De beelden werden naar familieleden gestuurd met een eis om losgeld.

VRT-journalist Rudi Vranckx sprak met Abu Bakr, een broer van twee slachtoffers, die de video's samen met een eis om losgeld had ontvangen via WhatsApp. De twee Soedanese slachtoffers werden door hun bewakers geslagen, hun ruggen bebloed en verbrand. "Stort het geld of ze vermoorden ons ook", smeken de broers in beeld. De Libische militie eist 10.000 euro voor de vrijlating van de twee mannen, over te maken in Soedanese ponden. 

De Afrikaanse Unie gelaste een onderzoek en de Soedanese overheid sommeerde de Libische ambassadeur in Khartoum, waarna de Libische regering gisteravond liet weten dat ze de migranten uit de video hadden gelokaliseerd. 's Avonds zette de Libische speciale eenheden een reddingsoperatie op poten, waarbij vijf migranten werden gered. Vanuit het ziekenhuis spraken ze met hun familieleden. Ook een man die werd gefilmd terwijl hij met smeltende silicone werd gemarteld, werd gisteravond in een aparte reddingsoperatie bevrijd.

Twee nieuwe video's toonden dit weekend hoe migranten in Libië werden gefolterd. De mannen in deze video's werden gisterenavond bevrijd.

Hoe groot de opluchting voor deze familie ook mag zijn, de operatie roept toch vragen op. Vooral de timing van de Libische regering dan, op de avond zelf nog van het nieuwsdebat van het nieuws van de folteringen. Net zij die in de verspreide video's gefolterd worden, werden gisteravond bevrijd.

Maar volgens mensenrechtenorganisaties en contacten ter plaatse is foltering, uitbuiting en seksueel misbruik een wijdverspreid probleem. Een onbekend, maar hoog aantal vluchtelingen en migranten zitten vast in gelijkaardige situaties, voornamelijk in de Libische gemeentes Ben Walid , Kufra, Ubari en Sebha aan de Soedanese grens. Over hen krijgen we van de Libische regering geen uitsluitsel. Het lijkt allemaal te toevallig. Is Libië dan toch meer betrokken bij dit soort praktijken dan het zelf wil toegeven? 

Aanvullende verslaggeving door Mahmoud Elsobky

Meest gelezen