AP

General Electric duikt diep in de rode cijfers

De Amerikaanse industriereus General Electric (GE) heeft het vierde kwartaal afgesloten met een stevig verlies. Vooral de miljardenafschrijving die GE eerder bekendmaakte, zette de resultaten onder druk. Onder de streep bleef een tekort van 10 miljard dollar over. Een jaar eerder realiseerde het bedrijf nog bijna 3,5 miljard dollar winst.

GE meldde eerder deze maand een tegenvaller van 6,2 miljard dollar bij zijn resterende verzekeringsactiviteiten. De afschrijving viel twee keer hoger uit dan waar het bedrijf eerder voor waarschuwde. Voorts nam het bedrijf een voorziening van 3,5 miljard vanwege de belastinghervormingen in de VS. Dit laatste zal volgens GE een beperkt effect hebben op de kasstroom.

GE zag zijn omzet in vierde kwartaal met 5 procent dalen tot 31,4 miljard dollar. De energiedivisie blijft een zorgenkind. Hier was sprake van een omzetdaling met 15 procent. De winst bij dit onderdeel viel 88 procent lager uit. Andere kerndivisies van GE zoals healthcare en luchtvaart presteerden wel naar behoren met winstgroei van respectievelijk 13 en 2 procent.

Topman John Flannery erkende dat de winst in het vierde kwartaal wat tegenviel. Hij beloofde verbeteringen in het lopende boekjaar. Daarin zal het bedrijf onder andere de broeksriem verder aanhalen. Hij zei vorige week al dat GE alle opties openhoudt om de aandeelhouders tevreden te houden, inclusief het afsplitsen van afdelingen.

Ook is GE van plan om zijn meerderheidsbelang in oliedienstverlener Baker Hughes te verkopen. Bij de olie- en gastak viel de winst een kwart lager uit.

Meest gelezen