Hoe herkent u een salafist? De Staatsveiligheid verspreidt brochure met tips

De Staatsveiligheid zal brochures verspreiden om mensen bewust te maken van het salafisme in ons land. Dat schrijft Knack en wordt bevestigd aan onze redactie. De brochures zullen verdeeld worden onder politiediensten, parketten, gevangenissen en gemeentebesturen, maar is ook bedoeld om het grote publiek te bereiken.

Zo'n 5.000 brochures zal de Staatsveiligheid in eerste instantie verspreiden. De inhoud? Wie zijn de salafisten? Wat houdt het salafisme, een radicale stroming binnen de Islam, in? En hoe herken je salafistische gedragingen?

In de brochure wordt bijvoorbeeld de geschiedenis van het salafisme geschetst en wordt er een onderscheid gemaakt tussen de verschillende stromingen. Ook de kanalen waarlangs het verspreid wordt en welke dreiging er eventueel vanuit gaat, worden geduid.

Salafisme is een extreme manier van denken, wat op zich niet strafbaar is. Pas als het oproept tot haat en geweld of als het overgaat in terrorisme wordt het strafbaar.

"Je hoeft geen voorkennis te hebben om de brochure te begrijpen. Ze is genuanceerd, maar we willen ook wijzen op de risico's die die religieuze stroming inhoudt. We leggen uit wat het salafisme is, we geven ook een aantal voorbeelden waaraan je salafistische gedragingen kan herkennen. Op die manier willen we bijdragen aan een betere veiligheidscultuur", legt de woordvoerster van de Staatsveiligheid Ingrid Vandaele uit.

Welke tips geeft de Staatsveiligheid? Enkele voorbeelden

Naast de uitleg wat het salafisme concreet inhoudt en de geschiedenis van de beweging, geeft de Staatsveiligheid ook concrete voorbeelden hoe u het salafisme kan herkennen. We sommen er enkele op.

  1. Het woordgebruik: de Staatsveiligheid geeft een lijst van termen, die niet enkel door salafisten gebruikt worden, maar waarvan de interpretatie wel de kern vormt van hun ideologie. Voorbeelden zijn: "Al wala wal bara" (het salafistische concept van de alliantie en de afwijzing), "takfir" (het concept van de afvalligheid) of "kafir" (verwijst naar de ongelovigen, atheïsten of aanhangers van een andere godsdienst).
  2. Verkiezingen: Tijdens de verkiezingen verspreiden salafistisch gezinde militanten brochures die moslims oproepen om niet te gaan stemmen. De redenering? Stemmen is strijdig met hun geloofsbelijdenis. 
  3. Polygamie: Heel wat salafisten erkennen het legitieme karakter van polygamie, iets wat in België verboden is. 
  4. Bepaalde gedragingen: Voorbeelden die kunnen wijzen op extremisme of salafisme zijn: een man die zijn vrouw verplicht thuis te blijven, die haar verplicht een niqab te dragen in het openbaar of haar verbiedt zich te laten onderzoeken door een mannelijke arts.
  5. Profetische geneeskunde: Staatsveiligheid benadrukt dat er ook middeleeuwse praktijken worden gebruikt zoals magie, tovenarij en uitdrijvingsrituelen. 

Meest gelezen