Humanitaire Hub Brussel Noord is verhuisd: "Geef ons deze gedoogzone voor noodzakelijke hulp"

In lokalen boven het Noordstation hebben hulporganisaties de deuren geopend voor vluchtelingen en migranten. Van Axa Verzekeringen mogen ze die gratis gebruiken. Medische en psychologische hulp, maar ook tweedehandskleding en informatie over asielaanvragen worden hier aangeboden.

De voormalige bankkantoren boven de centrale hal van het Noordstation zijn ingericht als consultatieruimtes. Er is een lokaal waar een arts van "Dokters van de Wereld" mensen kan ontvangen, daarnaast biedt "Artsen zonder Grenzen" psychologische hulp, "Oxfam Solidariteit" heeft een plaatsje waar ze tweedehandskleding geven en in de kamer van "Vluchtelingenwerk Vlaanderen" kunnen ze terecht voor vragen over asiel in België.

"Hoogstnoodzakelijke diensten voor de mensen die hier rond het Maximiliaanpark en het Noordstation vertoeven", zegt Tomas Thielens van "Artsen zonder Grenzen", "die vluchtelingen en migranten hebben er vaak een gevaarlijke reis opzitten en hebben al die tijd geen dokter gezien".

Gedoogzone

"Ze zijn vaak niet goed geïnformeerd en ze weten niet wat of wie ze moeten geloven. Het is belangrijk om hier een plek te hebben waar ze veilig terecht­kunnen, zonder veiligheidsdiensten voor de deur die dreigen hen op te pakken. Bovendien heeft iedereen recht op noodzakelijke medische hulp. We willen dat ze die hier zonder angst kunnen krijgen."

De lokalen van de Humanitaire Hub worden gratis ter beschikking gesteld door Axa-verzekeringen. Voor een aantal specifieke kosten krijgen ze steun van de federatie van OCMW's van Brussel, politieke steun is er van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de stad Brussel, Sint-Joost-ten-Node en Schaarbeek. Maar de hulpverleners die hier werken, worden betaald door de ngo's zelf. Ze willen hun onafhankelijkheid blijven behouden, zo zeggen ze zelf.

Meest gelezen