Videospeler inladen...

Jambon verwacht dat ons land "binnenkort" weer kan repatriëren naar Soedan

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gaat ervan uit dat ons land snel weer kan herbeginnen met repatriëringen naar Soedan. Soedanese transmigranten die worden opgepakt, kunnen op dit moment niet gerepatrieerd worden omdat er een onderzoek loopt naar mogelijke folteringen in Soedan. 

Afgelopen weekend heeft de politie een gerichte controleactie georganiseerd in Brusselse treinstations, op zoek naar transmigranten. Transmigranten zijn mensen zonder papieren die in België geen asiel aanvragen omdat ze willen doorreizen naar het Verenigd Koninkrijk. 

Als de transmigranten uit Soedan komen, kan ons land hen voorlopig echter niet repatriëren. Nadat enkele getuigenissen aan het licht waren gekomen van mensen die verklaren gefolterd te zijn nadat ons land hen had teruggestuurd, werden alle repatriëringen voorlopig opgeschort. Het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen voert een onderzoek naar de getuigenissen.

De resultaten van dat onderzoek zijn er nog niet. Maar zowel Jambon als staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gaat ervan uit dat het onderzoek binnenkort klaar is. Volgens het kabinet Francken nog voor het einde van de maand.

Jambon wil niet vooruit lopen op de conclusies, maar hij gaat er wel vanuit dat de opschorting van repatriëringen "een tijdelijke situatie is". "We zullen naar de conclusies van het rapport kijken en eventueel onze terugkeerpolitiek aanpassen als dat nodig zou zijn. Ondertussen is er een stop op de terugkeer van Soedanezen, maar ik ga ervan uit dat die binnenkort opgeheven wordt."

Ook Francken hoopt repatriëringen te kunnen hervatten

Ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken hoopt "zo snel mogelijk de repatriëringen te kunnen heropstarten". Dat laat zijn woordvoerster weten. "We wachten het onderzoek af, maar alle omringende landen verwijderen wel naar Soedan."

Het kabinet-Francken benadrukt dat het onderzoek naar de mogelijke folteringen in alle onafhankelijkheid verloopt. Volgende week worden de resultaten verwacht.

Meest gelezen