Videospeler inladen...

Johan Vande Lanotte: "Misschien was 'De keizer van Oostende' niet accuraat over mijn contacten met bedrijven"

Is Johan Vande Lanotte (SP.A) een machtspoliticus of is dat puur perceptie?  De burgemeester van Oostende is er zich bewust van dat er zo'n beeld van hem bestaat, onder meer door het boek "De keizer van Oostende", waaraan ex-LDD'er Ignace Vandewalle zou hebben meegewerkt. Tijdens de Burgemeestersmarathon van Radio 2 haalt Vande Lanotte nog eens uit naar het boek, dat volgens hem zes jaar na dato "niet zo accuraat" is gebleken.

"De keizer van Oostende" uit 2012 van VRT-journalisten Luc Pauwels en Wim Van den Eynde was een aanklacht tegen de machtsconcentratie van Vande Lanotte in de Oostendse en de nationale politiek. Hem werden onder meer al te nauwe banden met een aantal bedrijven toegedicht, nauwe banden die hij onder meer zou hebben "gebruikt" ten voordele van de Oostendse basketbalploeg waarvan hij de sterke man is.

Na het vertrek van Telenet zit de basketploeg sinds vorig jaar zonder hoofdsponsor. Dat betekent uiteraard minder financiële middelen. "Misschien was het boek niet accuraat", sneert Vande Lanotte. "Volgens het boek was dit allemaal een piece of cake, maar dat blijkt niet zo te zijn."

Desondanks beschouwen velen Vande Lanotte als een machtspoliticus. "Het is een beeld dat men gevormd heeft. Ik heb dat achter mij gelaten en probeer gewoon zo veel mogelijk voor Oostende te doen en zo goed mogelijk mijn functie als burgemeester uit te oefenen." 

De stijl van de Oostendse burgemeester is soms voer voor discussie. "Ik probeer altijd rechtuit te gaan en zou het soms wel wat behendiger mogen aanpakken, maar dat is niet mijn grootste sterkte", geeft hij toe. Hij is er zich naar eigen zeggen van bewust dat dit zijn populariteit niet altijd ten goede komt.

Maar elke vogel zingt zoals hij gebekt is. "In de eerste plaats moet je populariteit winnen door wat je doet", aldus Vande Lanotte, die ongeduld zijn grootste zonde noemt.

Meest gelezen