Kinderen met obesitas leven tot 10 jaar minder lang

Kinderen met obesitas raken daar in hun latere leven nog moeilijk van af. Daar waarschuwen Britse artsen voor in een nieuw rapport. Obese kinderen zouden tot 10 jaar minder lang leven en hun gezonde levensverwachting kan zelfs met 20 jaar dalen. “Investeer in de gezondheid van kinderen, dat maakt een groot verschil in hun verdere leven”, zegt professor Neena Modi.

Vier op de vijf kinderen met obesitas zullen hun hele leven obees blijven. Dat blijkt uit een Brits rapport van het Royal College of Paediatrics and Child Health (RCPCH). De artsen klagen daarin aan dat de Britse overheid te weinig investeert in de gezondheid van kinderen. Volgens voorzitter van RCPCH Neena Modi heeft het geen zin om enkel te investeren in het genezen van ziektes, maar is preventie minstens even belangrijk.

De artsen vragen in het rapport onder meer een verbod op televisiereclame van ongezonde voeding voor 9 uur ’s avonds en een verbod op fastfood­restaurants in de buurt van scholen. Maar preventie alleen is niet voldoende, reageert professor Caroline Braet, die onderzoek doet naar obesitas bij kinderen aan de UGent. “Iedereen weet dat snoepen ongezond is, maar niet iedereen kan even goed aan die verleiding weerstaan.”

40 procent van de kinderen eet emotioneel, uit verdriet of stress

Caroline Braet, professor Universiteit Gent

Overgewicht ontstaat niet alleen door ongezond te eten of te weinig te bewegen, zegt professor Braet. "40 procent van de kinderen eet emotioneel door stress of verdriet. Een gezondheidscampagne is daar geen oplossing voor."

“De campagnes van onze overheid zijn goed, maar niet voldoende. De reclamecampagnes van de voedingsindustrie staan nog altijd sterker. Dat is een ongelijke strijd. Maatregelen zoals een suikertaks houden te weinig mensen tegen om frisdrank te kopen."

"Diëten op eigen houtje doet meer kwaad dan goed"

Volgens professor Braet zouden meer ouders professionele begeleiding moeten volgen. “Het klopt inderdaad dat we zien dat kinderen met obesitas er vaak niet in slagen om hun gewicht onder controle te houden. Dat wil uiteraard niet zeggen dat ze er helemaal niets tegen kunnen doen, maar op eigen houtje op dieet gaan, doet dikwijls meer kwaad dan goed.”

Toch vinden veel ouders de weg niet naar die professionele begeleiding, zegt professor Braet. “We zien helaas dat nog altijd veel mensen zich schamen over hun gewicht. We merken ook dat ouders het overgewicht van hun kind vaak niet eens opmerken." Voor kinderen bestaat er een aparte, aangepaste BMI-schaal.

In 2022 meer kinderen met overgewicht dan met ondergewicht

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het aantal kinderen met obesitas vertienvoudigd de laatste 40 jaar. Vooral in ontwikkelingslanden en opkomende economieën zoals China en India neemt het aantal obese kinderen toe. Volgens de WHO zullen er in 2022 meer kinderen en tieners met obesitas zijn dan kinderen met ondergewicht.

In Vlaanderen is het iets minder erg gesteld met het gewicht van kinderen dan in de Britse studie. Hier heeft ongeveer 5 procent van de kleuters en 8 procent van de lagereschoolkinderen obesitas. Die cijfers zijn de laatste jaren vrij stabiel.

Meest gelezen