Videospeler inladen...

Kotgenoten aanvaller station Gent aangedaan: "Totaal niet zien aankomen, we kennen hem als een goede gast"

Gisteren werd Gent even opgeschrikt: een 28-jarige Afghaan werd door de politie neergeschoten nadat hij met een mes was binnengestormd in het station Gent-Sint-Pieters. Terreur zou het niet zijn, wél zou de dader te kampen hebben met ernstige psychische problemen. Maar daar hebben zijn kotgenoten nooit iets van gemerkt. "We hebben dat totaal niet zien aankomen. Hij was altijd positief, had altijd een glimlach, zei altijd vriendelijk dag", vertellen Thomas en Gaitan aan VRT NWS. 

Wat is er gisteren precies gebeurd in het station van Gent? En vooral:  waarom? Voor de kotgenoten van de Afghaanse dader is het gissen naar wat er gebeurd is. Zij kennen hem vooral als een positieve, optimistische man. "Hij had altijd een glimlach, zei altijd vriendelijk dag", vertellen Thomas en Gaitan. 

Hij had zijn familie moeten achterlaten in Afghanistan, hier was hij alleen. Wij waren als familie voor hem

Al bijna twee jaar is de Afghaanse man hun buurman. "Als we een bord tekort hadden, klop je bij de buren, hij kwam bij ons om plakband. Op de gang stopten we om een gesprek aan te gaan." Sinds een halfjaar volgde de man - die hier een verblijfsvergunning had - Nederlandse lessen en gingen de gesprekken veel vlotter. "Hij had zijn familie moeten achterlaten in Afghanistan, hier was hij alleen. Wij waren als familie voor hem. Hij probeerde zijn sociale leven op te bouwen."

De man was ook geen ongeleid projectiel. Hij had een plan, benadrukken de kotgenoten. "Hij vertelde dat hij iets met koken wilde doen. Als we binnenkwam, was er vaak een walm van kruiden."

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Posttraumatische stress?

Het schietincident kwam voor Thomas en Gaitan dan ook volledig uit de lucht gevallen. Voor hen is het dan ook gissen naar wát er precies gebeurd is. "Onze denkpiste gaat uit naar een posttraumatische psychose. We weten ook niet wat hij allemaal heeft meegemaakt in Afghanistan", benadrukt Gaitan. "Voor hetzelfde geld heeft hij net slecht nieuws gekregen. We weten dat hij bezig was met gezinshereniging."

Ze keuren het volledig af wat er gebeurd is. Maar toch... "Niemand kan zich voorstellen hoe het is", vult Thomas verder aan. "Een heel leven opbouwen, trouwen, drie kinderen hebben om dan te zien hoe je vrienden neergeschoten worden. Je moet vluchten en dan uiteindelijk kom je hier alleen toe."

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Hij wordt meteen afschilderd als terrorist, maar zo kennen wij hem helemaal niet

Vooral de manier waarop de 28-jarige Afghaan nu afgeschilderd wordt op sociale media kwetst. "De reacties zijn zo kort door de bocht. Hij is meteen een terrorist, maar zo kennen wij hem helemaal niet." Zéker is dat de man welkom blijft op hun kot. "We willen hem zeker helpen."

Videospeler inladen...

Parket vraagt aanhouding voor poging tot doodslag

Ondertussen heeft het parket de aanhouding gevraagd van Afghaanse man. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag. De man kon omwille van zijn medische toestand nog niet verhoord worden, zegt parketwoordvoerster An Schoonjans. "Het parket heeft in het onderzoek lastens deze man een onderzoeksrechter gevorderd wegens poging doodslag en vraagt de aanhouding van de verdachte. Het parket vraagt ook de aanstelling van een gerechtspsychiater." Na zijn verhoor zal de man voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter in Gent, die over zijn aanhouding beslist.

Meest gelezen