Liefde tussen SP.A en PS in Brussel voorbij? Beide partijen apart naar de kiezer in Jette

De SP.A en de PS zullen bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober apart naar de kiezer trekken in Jette. Ook in de stad Brussel is de kans groot dat beide partijen op aparte lijsten zullen staan. Na onder meer het Samusocial-schandaal is de liefde tussen de socialisten in Brussel duidelijk minder oprecht dan voorheen.

De SP.A en de PS zullen in Jette niet op één lijst staan bij de gemeenteraads­verkiezingen in oktober. Dat meldt Bruzz. Lokaal SP.A-kopstuk Fouad Ahidar (foto) haalde in 2012 veel voorkeursstemmen op de gemeenschappelijke lijst, maar kreeg van PS geen mooie plaats aangeboden voor de volgende verkiezingen. "Wij voelen ons niet gerespecteerd", aldus Ahidar.

Jette is niet de enige Brusselse gemeente waar er een haar in de boter zit tussen de PS en de SP.A. In 2012 was het bijna overal een evidentie dat socialisten over de taalgrenzen heen op dezelfde lijst stonden, maar zes jaar later liggen de kaarten duidelijk anders.

Na het schandaal rond Samusocial in de stad Brussel is de SP.A er uit de meerderheid gestapt, terwijl de PS in het stadsbestuur bleef zitten. Daar heeft toen zelfs de nationale partijvoorzitter van de SP.A zich mee gemoeid. Officieel is er in de stad Brussel nog niets bekend over de lijstvorming. Burgemeester Philippe Close (PS) heeft al enkele keren de deur op een kier gezet om toch met de SP.A naar de kiezer te trekken, maar het is nog niet duidelijk of de SP.A daarop zal ingaan.

Ook andere gemeenten waar de PS en de SP.A in het verleden samen naar de kiezer trokken, hebben de knoop deze keer nog niet doorgehakt. Zowel in Schaarbeek als in Molenbeek zijn de onderhandelingen nog aan de gang. In Sint-Jans-Molenbeek zaten de PS en de SP.A vroeger in één fractie, maar ook dat is al een aantal jaren verleden tijd.

Inhoudelijke verschillen

Niet alleen het schandaal rond Samusocial heeft een barst veroorzaakt tussen de PS en de SP.A, ook inhoudelijk staan beide partijen steeds vaker openlijk op een andere lijn.

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) lanceerde onlangs het plan "One Brussels" waarin hij pleitte voor de afschaffing van de 19 Brusselse gemeenten en de 6 Brusselse politiezones. Daarop kwam toen openlijk veel kritiek van de PS. Brussels PS-voorzitter Laurette Onkelinx noemde het plan van Pascal Smet zelfs "een belediging voor de Brusselaars".

Vlaamse politici moeilijk verkozen zonder Franstalige steun

Het is geen evidente keuze om in Brussel naar de kiezer te trekken met een Vlaamse lijst. Het aantal Nederlandstaligen is beperkt en het is dus heel moeilijk om verkozen te worden zonder steun van een Franstalige zusterpartij.

De N-VA doet het wel. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober haalde de partij verkozenen in Brussel, Anderlecht, Molenbeek en Sint-Agatha-Berchem.

Meest gelezen