Videospeler inladen...

Michaël R. Roskam: "Politiek moet piraterij aan banden leggen"

De regisseur Michaël R. Roskam heeft in "De afspraak" een pleidooi gehouden voor een strengere aanpak van illegale downloads en piraterij. "In Duitsland worden er 800.000 overtredingen per jaar vastgesteld, terwijl er in België meer dan 5,5 miljoen overtredingen zijn. Dat moet aangepakt worden en dat kan ook, net zoals je een fout geparkeerde auto kan beboeten", aldus Roskam.

De regisseur Michaël R. Roskam verkocht enkele jaren geleden in België een half miljoen bioscooptickets voor zijn film "Rundskop", maar zijn laatste film "Le fidèle" lokte amper 33.000 betalende kijkers. De cineast zegt in "De afspraak" dat de Vlaamse audiovisuele sector door zijn succes steeds meer het slachtoffer wordt van piraterij.

"De voorbije jaren worden we geconfronteerd met heel veel kijkers die niet betalen. Dan hebben we het over piraterij. Alle content die wij als audiovisuele makers maken voor het publiek, kost geld. Alles wordt duurder. Niet alleen een brood wordt duurder, ook het maken van een film wordt duurder. Daarnaast wordt de distributie van onze content overvallen", aldus Roskam.

"Dat betekent dat het distributiemodel onder druk komt te staan. We zijn afhankelijk van de distributeurs om onze films en programma’s te maken, omdat de distributeurs investeren in onze producties. We willen blijven evolueren, maar dat kunnen we niet met minder geld."

We pleiten voor een aanpak zoals in Duitsland

Michaël R. Roskam

Niet alleen een brood wordt duurder, ook het maken van een film wordt duurder, weet Roskam.  "Daarnaast wordt de distributie van onze content overvallen. Dat betekent dat het distributiemodel onder druk komt te staan. We zijn afhankelijk van de distributeurs om onze films en programma’s te maken, omdat de distributeurs investeren in onze producties. We willen blijven evolueren, maar dat kunnen we niet met minder geld."

De regisseur van "Rundskop", "The drop" en "Le fidèle" pleit voor een aanpak zoals in Duitsland. "Daar werd ook heel veel verlies gemaakt door piraterij. Het aantal illegale downloads in Duitsland, waar 80 miljoen mensen wonen, is nu teruggedrongen tot een 800.000 overtredingen per jaar. Dat is minder dan 1 procent."

In België worden er volgens Roskam 5,5 miljoen overtredingen per jaar vastgesteld. "Dat is bijna 50 procent van België. Vijftig procent tegenover minder dan 1 procent in een naburig land is enorm groot."

Roskam zegt dat zowel de audiovisuele sector, de kijkers en de politiek hun verantwoordelijkheid moeten nemen. "Er worden argumenten gebruikt als: We willen de burgers niet nog eens gaan lastigvallen met een boete of de privacy schenden. Dat zijn drogredenen", zegt Roskam.

"Als je je auto fout parkeert, dan wordt je nummerplaat geregistreerd door een privébedrijf. Daar is een juridische cel die de toestemming krijgt om de gegevens te verwerken om te bepalen waar de boete terechtkomt. Dat is ook perfect mogelijk om de strijd tegen illegale downloads aan te binden. Dat gaat niet over mensen pesten, maar dat gaat over betalen voor wat je consumeert."

Michaël R. Roskam roept de verschillende politici op die te maken hebben met de materie om werk te maken van een krachtdadig beleid voor de aanpak van piraterij en hij ziet een voortrekkersrol weggelegd voor de mininster van Digitale Agenda Alexander De Croo. "Maar evident is het niet", beseft Roskam.

Meest gelezen