Nestkast voor slechtvalk op de Sint-Lambertuskerk Heverlee

De Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud hebben een nestkast voor de slechtvalk geplaatst op de Sint-Lambertuskerk Heverlee. Er zit al een maand een slechtvalk op de kerktoren maar er is geen geschikte plaats om te broeden.

Slechtvalken broeden van nature op rotsen, maar grote kerken of watertorens zien zij ook als een soort rots. Als er dan een nestkast geplaatst wordt kunnen de slechtvalken er broeden. In Oost-Brabant hangen nu 11 nestkasten en vorig jaar werd er in 4 van die nestkasten gebroed: in Aarschot, Leuven, Tienen en Zoutleeuw. 

Slechtvalken vangen veel stadsduiven en zijn daarom nuttige dieren. Duivenmelkers zien de slechtvalk niet graag, ze zijn bang dat de slechtvalk hun duiven vangt. Maar een reisduif die tegen 100 km/uur recht naar huis vliegt, daar gaat een slechtvalk niet achter aan. Hij vangt liever de stadsduiven die op de grond rond trippelen of op een dak zitten. Dat zijn makkelijke prooien.

Meest gelezen