Videospeler inladen...

Griepepidemie in het land: "Piek verwacht over 3 à 4 weken"

Vorige week zijn 226 op 100.000 Belgen naar de huisarts gegaan met typische griepverschijnselen. Daarmee is - voor de tweede keer deze winter - de drempel overschreden om over een epidemie te spreken.   

De nieuwe cijfers werden vanmiddag vrijgegeven door het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV). De cijfers moeten twee weken na elkaar de drempel van 141 overschrijden om over een beginnende epidemie te kunnen spreken.

"We staan nog maar aan het begin van de jaarlijkse griepepidemie", zegt Steven Van Gucht van het WIV. "We hebben nu voor de tweede week op rij de drempel overschreden, en verwachten dat de griep de komende weken nog zal toenemen in intensiteit. Wellicht zullen we de piek bereiken over drie à vier weken."

Inenten kan nog altijd zinvol zijn, maar het duurt wel 10 tot 14 dagen vooraleer het vaccin echt werkzaam is

Mensen die tot een risocogroep behoren- bijvoorbeeld 65-plussers of mensen met een chronische aandoening, zwangere vrouwen of verzorgend personeel - laten zich best elk jaar opnieuw inenten in de periode oktober-november. Maar mocht dat om een of andere reden niet gelukt zijn, dan kan het nog altijd.

Het kan nog net zinvol zijn, "omdat we de komende 6 à 10 weken nog griep verwachten", zegt Van Gucht. Maar let op: het vaccin is pas werkzaam na 10 tot 14 dagen, zodat je dus nog altijd even in een risicozone zit.

Het WIV geeft op zijn website enkele tips mee om de overdracht van de griep in te perken, zoals snel naar de huisarts gaan bij griepverschijnselen, thuis blijven en contact voorkomen, de handen goed wassen en een papieren zakdoek gebruiken als je moet hoesten. De griep is een virusinfectie, antibiotica hebben dus geen zin.  

Meest gelezen