Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Rusland verbiedt satirische film "De dood van Stalin"

In Rusland is de film "De dood van Stalin" van de Britse regisseur Armando Iannucci verboden. De Britse komedie gaat over de dood van Stalin in 1953 en de nasleep daarvan. De film zou normaal morgen in Rusland in première gaan maar werd gisteren verboden door het ministerie van Cultuur in Moskou wegens "te extreem". 

"De dood van Stalin" is een Britse komedie van regisseur Armando Iannuci bekend van onder meer "The thick of it" en "Veep" en gaat over de machtsstrijd die volgde op de dood van Sovjetdictator Joseph Stalin in 1953. Acteurs Steve Buscemi (foto) en Jeffrey Tambor spelen de hoofdrollen. De wereldpremière vond reeds in september plaats en de film zou vanaf morgen in de Russische zalen te zien zijn. 

2017 Invision

Eerder had de film toelating gekregen om in een aantal Russische cinema’s te spelen voor een 18+-publiek. Maar die toelating had een golf van protest op gang gebracht bij diverse conservatieve Russische figuren. Daarop had de Russische minister van Cultuur Vladimir Medinsky afgelopen maandag een private screening georganiseerd voor parlementsleden en filmregisseurs.

De film maakt de geschiedenis van Rusland belachelijk en beschikt over extremistische elementen

Ondertekenaars Russische open brief

Na de screening hadden 21 mensen een brief geschreven naar de minister van Cultuur met de vraag om de film te verbieden en een onderzoek te starten, omdat de film de Russische wetten zou breken. Volgens de brief die op de website van het Russische ministerie van Cultuur werd gepubliceerd, zou de film "de geschiedenis van Rusland belachelijk maken" en zou hij "over elementen beschikken die als extremistisch bestempeld kunnen worden en die het Russische volk vernederen".

Daarenboven zou de film het Russische volkslied op een weerzinwekkende manier gebruiken in de trailer. Volgende maand wordt de 75e verjaardag van de slag bij Stalingrad (1943) gevierd en de film zou gevoelig zijn voor Russische oorlogsveteranen. De Russische minister van Cultuur Medinsky besloot om de toelating om de film te verspreiden, in te trekken en een onderzoek in te stellen. In België loopt de film vanaf 18 april in de zalen. 

Meest gelezen