Terreurgroep IS eist aanval tegen ngo "Save the Children" op in Afghanistan

Aanslagen tegen buitenlandse humanitaire organisaties zijn geen uitzondering in Afghanistan. Bij de aanslag van vanmorgen vielen er drie doden. Twee van de daders zouden ook zijn gedood.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Iets over negen uur vanmorgen lokale tijd vielen vier gewapende mannen het kantoor van "Save the Children" aan in Jalalabad, een stad in de oostelijke provincie Nangarhar, niet zo ver van de grens met Pakistan.

Een van de terroristen zou zichzelf hebben opgeblazen en de andere drie beschoten het gebouw met raketwerpers. Ze drongen de kantoren binnen en er brak paniek uit.

Het Afghaanse leger was wel onmiddellijk ter plaatse en kon minstens een aanvaller doodschieten. Naar de andere wordt nog gezocht. Zeker 45 mensen zijn veilig uit het gebouw geëvacueerd. Wel zijn vijf bewakers en burgers gedood.

De aanslag is intussen opgeëist door de terreurgroep IS. Die heeft in de provincie Nangarhar in het oosten een basis uitgebouwd. Aanslagen tegen humanitaire organisaties zijn geen uitzondering in Afghanistan. Vorig jaar werden zeven leden van het Rode Kruis/Rode Halve Maan gedood in een hinderlaag.

Save the Children is sinds 1976 actief in Afghanistan en heeft sindsdien 700.000 kinderen begeleid op het vlak van gezondheidszorg, onderwijs en voedselvoorziening. De organisatie heeft voorlopig alle activiteiten in Afghanistan opgeschort.

Meest gelezen