Videospeler inladen...

Terreurslachtoffers 22 maart vinden dat ze nog altijd te weinig steun krijgen van de regering

De slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen in ons land op 22 maart 2016 zeggen dat ze nog steeds te weinig steun krijgen van de regering. Dat is gezegd op een persconferentie. De regering heeft de voorbije twee jaar wel maatregelen genomen, maar die zijn volgens de slachtoffers onvoldoende.

"Sinds de parlementaire onderzoekscommissie rond de aanslagen vorig jaar, staan de meesten onder ons nog altijd op hetzelfde punt. Terwijl dat de situatie vandaag echt onleefbaar is", zegt Philippe Vansteenkiste, voorzitter van V-Europe, een organisatie die zo'n 200 slachtoffers van de aanslag vertegenwoordigt.

De regering heeft wel maatregelen genomen, zoals een loket waar slachtoffers terechtkunnen met vragen en een speciaal statuut, maar de maatregelen zijn volgens de slachtoffers onvoldoende. "Het statuut is een lege doos en bij dat loket kan je niet voor alles terecht", zo klinkt het. Ook de verzekeringsmaatschappijen zouden niet altijd de nodige financiële vergoedingen toekennen. "De verzekeringsmaatschappijen en de regering wijzen naar elkaar als het gaat over financiële tegemoetkoming", zo zeggen de slachtoffers. De regering werkt wel aan een verbetering, zoals een garantiefonds bijvoorbeeld, maar dat gaat echt te traag", zegt Vansteenkiste.

De terreurslachtoffers worden in ons land ook ongelijk behandeld, zo klinkt het. "Kijk maar naar de successierechten. In Wallonië ben je al terreurslachtoffer vrijgesteld van successierechten, maar in Vlaanderen niet. De verschillende regeringen in ons land moeten echt samenzitten zodat iedereen op dezelfde manier wordt behandeld", klinkt het.

Bij de aanslagen in Brussel en Zaventem kwamen 32 mensen om, 300 mensen raakten gewond.

Regering: "Maken er zo snel mogelijk werk van"

De bevoegde ministers - Maggie De Block (Volksgezondheid, Open VLD), Koen Geens (Justitie, CD&V) en Steven Vandeput (Defensie, N-VA) zeggen dat ze begrip hebben voor de bekommernissen van de slachtoffers. Volgens hen werken alle departementen samen om slachtoffers en hun naasten beter op te vangen. De ministers benadrukken dat er maatregelen op komst zijn, en dat alles in het werk wordt gesteld om die zo snel mogelijk te realiseren.

Meest gelezen