Volwaardig aanvullend pensioen voor kleine zelfstandigen

Als het van de regering afhangt, kunnen zelfstandigen met een eenmanszaak binnenkort volop sparen voor hun aanvullend pensioen. Het gaat om bijna 450.000 zelfstandigen die nu maar een beperkt aanvullend pensioen opbouwen. Voor hen wil de regering een volwaardig aanvullend pensioen mogelijk maken. De Kamercommissie voor het bedrijfsleven gaat een wetsontwerp daarover vanmiddag bespreken.

Zelfstandigen met een vennootschap, zoals bedrijfsleiders, kunnen al volop sparen voor hun aanvullend pensioen. Maar zelfstandigen zonder vennootschap, zoals bakkers, schrijnwerkers en advocaten, kunnen dat nog niet.

Ze kunnen alleen extra pensioen opbouwen via het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen. "Maar dat is beperkt", zegt Danny Van Assche van Unizo, de organisatie van zelfstandige ondernemers. "Zodra je meer dan een 40.000 euro per jaar verdient, zit je eigenlijk al aan je limiet, en kun je niet meer bijsparen."

Laag wettelijk pensioen

De regering wil die discriminatie tussen zelfstandigen met en zonder vennootschap wegwerken. "Dat is broodnodig", zegt minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) in De Tijd en L'Echo, "als we de tweede pensioen­pijler voor ondernemers zonder vennootschap willen versterken, en de koopkracht van gepensioneerde zelfstandigen willen verhogen."

"Het gemiddelde wettelijke pensioen van zelfstandigen is bijzonder laag, en schommelt rond een 850 euro", benadrukt Danny Van Assche. "En het is dus zeer belangrijk dat zelfstandigen tijdens hun loopbaan bijsparen om hun latere pensioen op te krikken."

Méér aanvullend pensioen

Als het parlement het wetsontwerp van de regering goedkeurt, kunnen zelfstandigen met een eenmanszaak een contract sluiten met een verzekeraar of pensioenfonds voor een volwaardig aanvullend pensioen. Ze kunnen dan elk jaar premies storten voor dat contract. Die stortingen leveren een belastingaftrek van 30 procent op.

In principe kunnen zelfstandigen zonder vennootschap dan onbegrensd bijsparen voor hun pensioen. Maar de jaarlijkse stortingen komen maar in aanmerking voor een fiscaal voordeel, zolang de som van hun wettelijk en aanvullend pensioen niet méér bedraagt dan 80 procent van hun inkomen van de laatste drie loopbaanjaren.

Unizo is blij met het wetsontwerp van de regering. "Het is niet meer dan normaal dat zelfstandigen met een eenmanszaak volop kunnen sparen voor hun aanvullend pensioen", zegt Danny Van Assche, "net zoals werknemers en bedrijfsleiders dat al kunnen". Minister Bacquelaine hoopt dat de nieuwe regeling tegen 1 juli kan ingaan.

Meest gelezen