AAP Image

Vrijhandelszone TPP in de Stille Oceaan komt er toch, ook zonder de Verenigde Staten

De elf overblijvende landen aan beide kanten van de oceaan gaan door met het project, ook al heeft VS-president Donald Trump zijn land daaruit weggetrokken. Toch blijft de deur open voor een latere toetreding van de VS en andere landen.

Over het lot van het Trans Pacific Partnership (TPP) was ernstige twijfel gerezen nadat president Donald Trump een jaar geleden de Verenigde Staten -de grootste economie- had teruggetrokken uit de vrijhandelszone. Volgens Trump zou dat pact nadelig zijn voor de economie en de werkgelegenheid in de VS, al spraken veel economen dat tegen.

Japan en Australië waren er erg op gebrand om ook zonder de VS door te gaan met het TPP. Canada had wel wat bezwaren inzake culturele rechten en Vietnam inzake sociale rechten voor werknemers, maar uiteindelijk gingen alle elf overige TPP-lidstaten mee. In maart zullen ze op een top in Chili het nieuwe TPP-verdrag ondertekenen.

De lidstaten hameren erop dat ook nadien de deur openblijft voor de Verenigde Staten als die alsnog zouden beslissen om in het project in te stappen. Ze mikken daar blijkbaar op het post-Trump-tijdperk in de VS.

De Australische premier Turnbull en zijn Japanse collega Abe waren de voortrekkers van het TPP
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Zonder de VS en zonder China

Het TPP-verdrag werd in februari 2016 -toen nog met president Barack Obama- ondertekend. Het zou een grote vrijhandelszone tot stand brengen in het gebied rond de Stille Oceaan. Naast de VS schreven ook Canada, Mexico, Peru, Chili, Japan, Australië, Nieuw-Zeeland, Maleisië, Singapore, Brunei en Vietnam zich in in het project.

Samen zouden die 40% van de wereldeconomie vertegenwoordigen en een link leggen tussen Amerika en de opkomende economieën in het Verre Oosten. Opvallend was ook de afwezigheid van China en het pact werd dan ook beschouwd als een strategische zet van de VS, Japan en Australië om de groeiende macht van China in te perken.

Zonder de VS verliest het TPP natuurlijk veel aan gewicht, maar veel andere landen hebben belangstelling om zich erbij aan te sluiten. Het gaat om Zuid-Korea, de Filipijnen, Indonesië, Thailand, Laos, Cambodja, India en Bangladesh in Azië en Colombia in Zuid-Amerika. Met een deel van die landen erbij zou het TPP toch opnieuw zwaar kunnen gaan wegen, zeker met de opkomende grootmacht India erbij.

Opvallend feit: de Britse regering sluit een eventuele instap in het TPP niet uit na een brexit. Londen rekent daarbij op zijn aantrekkingskracht als financiële hoofdstad, maar ook op oude banden met voormalige kolonies zoals Australië, Nieuw-Zeeland en Canada.

Meest gelezen