Naya, de wolvin van Voortkapel

Louis van Dievel, schrijver en journalist, kijkt elke week met een guitige blik naar de kleine en grote actualiteit. Deze week: de wolf die twee schapen doodbeet in een buurt waar Van Dievel woont.

opinie
Louis van Dievel
Louis van Dievel is schrijver en journalist. Hij was journalist bij VRT NWS.

Dames en heren, ik kan u met onverholen genoegen melden dat Naya de wolvin in de uitgestrekte wouden van Voortkapel is gesignaleerd. En, wat nog belangrijker is, dat wij van Voortkapel vast van plan zijn om Naya hier te houden. Voortkapel, dames en heren, was tot nog toe een onbelangrijke stip op de wegenkaart, halverwege Olen en Herselt, een deelgemeente van het al even onbelangrijke dorp Westerlo. Maar daar gaat dus verandering in komen, met dank aan de komst van de wolvin.

Wij van Voortkapel hebben meteen begrepen dat de wolf geen gevaar betekent dan wel een opportuniteit is (wij kennen ook onze klassiekers, u merkt het).

Herinner u de beruchte wolf van het Waasland. En zo u daarvoor te jong bent: herinner u de aap van het Moretusbos in Stabroek. Wekenlang - om niet te zeggen maanden! - stonden deze dieren vooraan in het nieuws. Reporters doorkruisten de streek op zoek naar sporen, glimpen en getuigen.

"Kenners" deelden hun inzichten. Kranten publiceerden vage foto's die evengoed een bizon  of een kermismolenpaard konden voorstellen. Er werd met stokjes in verdachte uitwerpselen geroerd. Wekenlang klommen hele families tijdens het weekend in hun Daihatsu om de wolf dan wel de aap te gaan "spotten". Ter lering en vermaak. En vooral: tot meerdere eer en glorie van de lokale horeca. 

Tot helaas de wolf van het Waasland door een moordlustige en verstandelijk beperkte "jager" werd neergelegd en de aap van ontbering stierf. En er een voortijdig einde kwam aan de hype.

Wel, ons zal zoiets niet overkomen! Ziehier ons plan. Wij hebben via de media vernomen dat Naya de wolvin op zoek is naar een mannetje om met deze wolf een gezin te stichten. Dat zij, om een ventje te vinden, zeer grote afstanden aflegt en geen gevaren schuwt.

Er bestaat dus een reëel gevaar dat Naya - na het vergeefs afspeuren van onze schone bossen - de streek weerom zal verlaten. Teleurgesteld. Daarom zullen wij van Voortkapel zelf een mannelijke wolf in de bossen loslaten.

Waar wij die gaan halen? Het zou ons verbazen mocht er in Planckendael of in de Waalse zoo van Marc Coucke of in de prachtige dierentuin van Olmen geen exemplaar op overschot zijn. Zal Naya haar neus niet ophalen voor zo'n halftam exemplaar? Het risico bestaat. Maar daartegenover staat dat zo'n dierentuinwolf betere manieren heeft en proper is op zijn eigen. Bovendien moet het mogelijk zijn om zo'n mannetje de eerste beginselen van de Duitse taal bij te brengen.

Daarbij, wij van Voortkapel zijn positief ingesteld, wij zijn believers, wij houden geen rekening met mislukkingen.

In ons businessplan verloopt het vervolgens aldus: Naya ontmoet Dieter (Didi voor de vrouwtjes), zij besnuffelen elkaar en besluiten tot paring over te gaan. Er wordt een hele nest wolfjes geboren, liefst een zestal. Vervolgens schieten wij van de vzw De Voortkapelse Wolf in actie.

Wij geven ruime bekendheid aan de geboorte en verkopen voor veel geld de foto's van de worp , het zogen en de eerste tandjes.

Wij binden volop schapen aan de bomen van de Voortkapelse wouden om het zoeken naar voedsel te vergemakkelijken en het jonge gezin sedentair te maken (nogmaals, wij kennen het jargon!).

Indien mogelijk zal de pastoor van Voortkapel de jonge wolfjes dopen, om ze aldus op te nemen in onze diepgelovige Kempische gemeenschap. Wij zullen bij kerkjurist Rik Torfs informeren of een doopsel van op een veilige afstand volgens het kerkelijk recht een geldig sacrament is.

Wij organiseren geleide bezoeken aan het wolvennest. Wij bouwen boomhutten van waaruit de groei en opvoeding der wolfjes kan worden gevolgd en gefilmd. Wij organiseren nachtelijke griezeltochten voor de meer avontuurlijk aangelegde bezoekers.

Daarna organiseren wij de Wolvenfeesten! Een stoet met Roodkapjes, grootmoeders en namaakwolven! Wolvenhapjes en wolvenbier!

Een wolventekenwedstrijd! 

Wij maken van Voortkapel een begrip in Vlaanderen!

Een dorp met een eigen afslag op de E313! Een toeristische trekpleister!

En wij roepen Voortkapel uit tot de enige echte Wolvengemeente (© ). Eat this, Parel der Kempen!

---

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Meest gelezen