Zanger Mark E. Smith van postpunkband The Fall overleden

De Britse postpunk heeft een van zijn culthelden verloren. De zanger en oprichter van The Fall Mark E. Smith is op 60-jarige leeftijd overleden. The Fall maakte vooral furore in de jaren 80 met de onverstaanbare zangpartijen van Smith op elektronische muziek. De band was de voorbije decennia ook een graag geziene gast in het muziekprogramma "Later with Jools Holland" op de BBC.

De Britse zanger Mark E. Smith is op 60-jarige leeftijd overleden. Smith richtte de band The Fall in het midden van de jaren 70 op. Hij werd geïnspireerd door bands als The Sex Pistols en The Stranglers.

The Fall maakte furore met de opmerkelijke manier van zingen van Mark E. Smith. Smith zong nauwelijks, maar declameerde zijn lyrics. Hij deed dat vaak zo onverstaanbaar mogelijk. De invloedrijke radio-dj John Peel was een grote fan van de band en beveelde The Fall voortdurend aan.

The Fall is een van de meest productieve bands van de voorbije decennia. De groep bracht ongeveer tachtig albums uit. Het meest invloedrijke album van The Fall verscheen in 1982. "Hex enduction hour" is tot op de dag van vandaag een inspiratiebron voor verschillende muzikanten. The Fall beïnvloedde bands als Pavement, Sonic Youth en de dancepunk uit New York van het begin van deze eeuw.

Meest gelezen