BELGA/VERGULT

Zware slag voor Brusselse parket: grote internationale drugsbende vrijuit door probleem met tapgesprekken

Een grote internationele drugsbende gaat vrijuit omdat er problemen waren met de afgeluisterde telefoongesprekken. Dat heeft de correctionele rechtbank in Brussel beslist. De uitspraak is een zware slag voor het Brusselse parket.

In maart 2016 vond de politie bij een routinecontrole in de Marokkaanse stad Tanger een oplegger met 3.600 kilogram hasj. De vrachtwagen vervoerde cederhout. De drugs zaten verstopt in houten planken. De bestemming? België. 

Volgens het openbaar ministerie zou dezelfde bende enkele maanden ervoor er wel in geslaagd zijn om een gelijkaardige hoeveelheid drugs vanuit Marokko naar België te brengen. Vorig jaar werd een tweede dossier, waarin de politie in Brussel zo'n 200 kilogram drugs had gevonden, aan dit dossier toegevoegd. De onderzoeksrechter, die beide dossiers onderzocht, had zaken ontdekt die beide dossiers aan elkaar linkten. In totaal zou de bende hebben geprobeerd om zo'n 7 ton drugs naar ons land te smokkelen. 

Onleesbare dvd's en verschillende stemmen

Op het proces haalde de verdediging aan dat er een probleem was met de afgeluisterde telefoongesprekken in het dossier. Op de transcripties van een gesprek werden twee namen vermeld, maar op het telefoongesprek was duidelijk een derde stem te horen. De advocaten vroegen daarom om alle afgeluisterde telefoongesprekken te kunnen beluisteren om de transcripties te controleren.

"Toen is gebleken dat er een probleem was met de dvd’s waarop de gesprekken staan", zegt advocate Nathalie Gallant. "De dvd’s waren onleesbaar. Of dat te maken heeft met de omstandigheden waarin de dvd’s bewaard worden of met de gebrekkige apparatuur op de griffie, is niet duidelijk."

Volgens advocaat Sven Mary, die de procedurefout ontdekte, is er allesbehalve kwaad opzet in het spel: "De dvd's werken gewoon niet. Ze hebben een IT'er op het probleem gezet, maar die is er niet in geslaagd om de dvd's te doen functioneren."

Zeven verdachten gaan vrijuit

Tegen de kopstukken waren celstraffen van zes en zeven jaar geëist. Maar omdat de verdediging en de rechtbank de tapgesprekken niet konden beluisteren, besliste de rechtbank vandaag dat de hele strafvordering onontvankelijk is. De zeven verdachten gaan dus vrijuit. "En dat is het geval voor de twee aan elkaar gekoppelde dossiers. In het ene dossier was er geen probleem met de geluidsopnames, maar omdat de beslissing om beide zaken samen te voegen niet meer omkeerbaar is, geldt de onontvankelijkheid voor beide zaken."

Het parket kan wel nog in beroep gaan tegen de beslissing van de rechtbank.

Meest gelezen